Sjokkerte kunder ble vitne til at to personer ble knivstukket til døde mens en tredje ble kritisk skadd inne på IKEAs varehus i Västerås i Sverige. Motivet for angrepet er foreløpig ikke kjent.

Det var ved 13-tiden mandag at politiet ble varslet om knivdramaet på møbelvarehuset. En kvinne og en mann ble drept på stedet, mens et tredje offer, en mann, er kritisk skadd og innlagt på sykehus.

En middelaldrende mann ble 15 til 20 minutter etterpå pågrepet og siktet i saken. Pågripelsen skjedde ifølge politiet uten dramatikk, og mannen ble pågrepet i tilknytning til varehuset.

Kaos og panikk

Øyenvitner forteller om kaos og panikk rett etter at angrepet skjedde.

– Først så vi at det kom politi springende inn fra flere hold, mange med våpen trukket. Så ble det tumulter, mange kunder løp mot alle utganger, sier Joshua, som jobber på varehuset, til Aftonbladet.

– Det var kaotisk, folk sprang rundt, og ingen forsto hva som hadde skjedd. Så så vi at en person lå livløs inne på bestikkavdelingen, sier et vitne som jobber på IKEA.

Ivette Severeun satt i restauranten da alarmen gikk over høyttalerne.

– Vi trodde først det var brannalarm. Vi gikk ned trappen, og da så vi politi og ambulanser, forteller hun.

Ofrene kjente hverandre

Politiet er svært sparsomme med opplysninger og vil foreløpig ikke si noe om hva motivet for knivangrepet var, om det var planlagt eller skjedde spontant, eller om gjerningsmannen kjente ofrene eller rammet vilkårlig.

Polititalsmann Per Strömbäck opplyser ifølge Aftonbladet at kvinnen og mannen som ble drept, kjente hverandre.

– De var bekjente, men jeg vil ikke gå nærmere innpå relasjonen mellom dem, sa Strömbäck på en pressekonferanse mandag ettermiddag. Han opplyser også at den pågrepne mannen ikke er kjent av politiet fra før av.

Strömbäck vil imidlertid ikke si om politiet leter etter flere mulige gjerningsmenn eller om det var kun én gjerningsmann. Politiet har foreløpig heller ikke gått ut med identiteten til de drepte.

Angrepet blir ikke omtalt som et terrorangrep, og det svenske sikkerhetspolitiet Säpo sier de ikke er involvert i etterforskningen.

Preget sjef

Varehussjef Mattias Johansson sier han er svært preget av det som har skjedd.

– Tre tilsynelatende helt vanlige besøkende skal ha blitt angrepet, sier han til lokalavisa Vestmanlands Läns Tidning (VLT).

– Det er mye blod på stedet, og personalet er i sjokk. Vi konsentrerer oss nå om å ta hånd om våre kunder og ansatte. Det har vært en fryktelig dag. Alle våre tanker går til de pårørende, sier Johansson.

Ingen av de ansatte på varehuset ble fysisk skadd i angrepet.

IKEA Norge på vakt

IKEA Norge har bedt sitt sikkerhetspersonell være ekstra på vakt etter knivangrepet i Västerås.

– Vi avventer etterforskningen til politiet og vil følge de rådene de gir. Men siden hendelsen er så alvorlig, informerer vi sikkerhetspersonell på varehusene i Norge, og ber dem være ekstra på vakt, sier kommunikasjonssjef Jan Christian Thommesen i IKEA til Nettavisen.

IKEA-varehuset i Västerås ligger i tilknytning til Erikslund shoppingsenter nordvest for Stockholm. (©NTB)

Politiet har sperret av IKEA-varehuset i Västerås i Sverige etter at to personer ble knivdrept inne på varehuset mandag. En tredje person er livstruende skadd. Foto: Peter Kruger / TT / NTB scanpix