Marit Bjørgen jubler over sitt andre OL-gull. Her flankert av sølvvinner Anna Haag (t.v.) og bronsemedaljør Justyna Kowalczyk (t.h.) Foto: terje visnes

- Jeg skjønner ikke hvorfor dere maser om Oberstdorf. Jeg er bedre nå. Jeg har jo to OL-gull, stråler Marit Bjørgen til det norske pressekorpset etter at hun sikret seg sitt andre OL-gull på duathlon sent i går kveld.

- Bare glad for Marit

Full kontroll hele veien

I Oberstdorf-VM i 2005 kom hun hjem med tre gull. Nå har hun allerede to i OL, og fortsatt gjenstår det tre distanser.

- Nå har jeg ett gull mer enn kjæresten, sier Bjørgen og tenker på samboeren Fred Børre Lundbergs OL-gull fra Lillehammer.

I dag var Marit Bjørgen uslåelig. Gjennom hele løpet hadde hun kontroll og da hun økte farten etter 12,5 kilometer hadde resten av tetgruppa ingen sjanse til å følge.

Medaljeoversikten

Fikk frysninger

- Jeg hadde superski. Jeg må si jeg fikk frysninger da jeg gikk på oppløpet. Det er helt utrolig, sier Bjørgen og tenker tilbake på de siste dagene i Whistler.

- Mandag var jeg litt skuffet med det samme. Men det var godt å komme i gang. Jeg var litt sliten etter sprinten, men nå har jeg det utrolig bra. Jeg visste at jeg var i bra form, men hadde ikke drømt om to gull. Nå kan jeg bare slappe av og ha det gøy, sier Bjørgen.

LES OGSÅ: Gull til Aksel

Justyna Kowalczyk tok grepet fra start og satte fart. Også Charlotte Kalla var offensiv i starten av klassiskdelen. Hun og Anna Haag var tydelig opptatt av at det skulle gå fort. De norske jentene plasserte seg mer beskjedent i feltet, men Marit Bjørgen slapp aldri teten ut av syne.

Superglid

Etter et par kilometer gikk Bjørgen opp i teten, med Kowalczyk på slep. Med ekstremt god glid kjørte hun fra feltet i nedoverkjøringene og testet konkurrentene etter rundt tre kilomenter. De andre måtte slite for å tette luka. Mens Bjørgen utnyttet supergliden på stadion, falt Kalla, og måtte bruke ekstra krefter på å komme tilbake.

Bjørgen fortsatte å dra feltet ut på andrerunden. Hun og Kowalczyk vekslet på å ligge i front. Kalla måtte slippe og før skibyttet satte Bjørgen opp et drepende tempo. Ut på skøytingen var hovedfeltet kuttet til seks løpere. Bjørgen, Kowalczyk, Haag, Saarinen, Kristin Størmer Steira og Marianna Longa.

Vet ikke hvor lenge hun går

Farten ble lavere etter skibyttet og Therese Johaug kom seg tilbake i tetgruppa. Dermed var de sju. Etter siste stadionpassering gikk Steira opp i tet og økte tempoet. Dermed ble det for tungt for Johaug, Longa og Saarinen. Og så, etter 34 minutter, 2,5 kilometer før mål, eksploderte Marit Bjørgen. Kowalczyk, Steira og Haag ble statister. Gullet var klart. Marit Bjørgens første OL-gull i distanserenn.

- Jeg tror ikke det har gått opp for meg. Nå har jeg to gull og det er strålende. Kanskje er dette min siste sjanse i OL, antyder hun.

Bjørgen vet foreløpig ikke hvor lenge karrieren skal vare. Men hun er helt sikker på at hun skal satse under neste års VM på hjemmebane.

- Jeg tror det at jeg droppet Tour de Ski er en årsak til at jeg er her. Det var tøft å se Touren på TV, men jeg er glad for det nå, sier Marit Bjørgen.

JA. Marit Bjørgen jubler over sitt andre OL-gull. Foto: Junge, Heiko
Marit Bjørgen jubler over sitt andre OL-gull. Her flankert av sølvvinner Anna Haag (t.v.) og bronsemedaljør Justyna Kowalczyk (t.h.) Foto: terje visnes