Europeiske sosialdemokrater kritiserer Angela Merkels håndtering av eurokrisen. Jens Stoltenberg vil ikke være med i dette koret. - Angela tar avgjørende ansvar for Europa og Europas økonomi, sier han.

Torsdag ettermiddag erklærte statsministeren at Angela Merkel "er et fantastisk menneske".

Da hadde han under offisiell tysk tvil fått tillatelse til å spasere - med fem stramme polizei foran og fem bak - fra kanslerboligen i Berlin, over en bro og ned til uteserveringen på restaurant Zollpackhof. Der møtte han igjen et titalls begeistrede norske studenter som like før hadde deltatt i halvannen times dialogmøte om demokrati og deltakelse med den tyske kansleren, Storbritannias statsminister David Cameron og ham selv. Et sprikende trekløver: En konservativ tysker som uoffisielt er EUs sjef, en konservativ brite som styrer et EU-skeptisk medlemsland utenfor eurosonen - og en sosialdemokratisk norsk statsminister som skulle ønske Norge hadde sagt ja i 1972 og i hvert fall i 1994.

Men de tre regjeringssjefene har funnet tonen. Før studentmøtet hadde de lunsj og diskutert eurokrisen. Den har med Stoltenbergs ord utviklet seg fra en ”finanskrise som først handlet om å redde banker, så om å redde land, og nå om å redde mennesker”.

Roser Merkel

For mange er Angela Merkel blitt selve symbolet på EUs upopulære sparepolitikk, som foreløpig ikke har fått noe land ut av gjeldsfellen, men har ført til galopperende arbeidsløshet i særlig Hellas og Spania.

Den norske statsministeren sier han ikke vil ”sitte i Oslo og komme med veldig presise råd om hvordan man skal løse problemer i Berlin, Aten og London som både er komplisert økonomiske og politiske”. Men han tilhører ikke Merkels kritikere.

- Hun har stor sakkunnskap og evne til å se sammenhenger. Samtidig er hun en varm omsorgsperson. Hun har tatt avgjørende ansvar for Europa og europeisk økonomi. Selv om mange kritiserer Tyskland, skal vi være glade for Merkels innsats for å trygge europeisk og tysk økonomi, sier han.

De politiske forskjellene toner Stoltenberg ned.

- Angela og jeg snakker godt sammen selv om vi kommer fra ulike partier. Tyske kristeligdemokrater er i sentrum av det politiske landskapet, og vi har mye felles der, forklarte han norske journalister.

Cameron krever action

Fra andre kanter utenfor eurosonen er den tyske kansleren under sterkt press. Tidligere i uken ble USAs president Barack Obama og David Cameron enige om behovet for en ”øyeblikkelig plan” for å hindre at eurosonen kollapser i kjølvannet av sivil ulydighet i Hellas og bankkrise i Spania. De vil ifølge The Independent ha Merkel med på raske tiltak på neste ukes G20-toppmøte i Mexico, som så vil vise vei til neste EU-toppmøte I slutten av juni.

Helt konkret vil de at Merkel åpner for felles europeiske gjeldsbrev i eurosonen, såkalte euro-obligasjoner, noe Frankrikes Francois Hollande og EU-kommisjonen vil ha, men som tyskerne til nå har satt seg kraftig imot. Uten at EU samtidig får felles budsjett, vil det bare oppmuntre regjeringer som ikke har brydd seg om å ha orden i finansene sine - på de ordentliges bekostning, mener Merkel og Bundesbank. Kansleren vil ha ”mer Europa” - tettere samarbeid og sentralisert finanspolitikk. Men det vil ikke bli bestemt i ”ett stort kast” på et EU-møte, sa hun på tysk tv torsdag morgen.

Foran hundre studenter i kanslerens hovedkvarter, rykket Stoltenberg ut til støtte for Merkels langsomme og systematiske tilnærming til krisen.

Problemene som Europa står overfor i dag, har utviklet seg over mange år, og de vil ta tid å komme ut av. Det fins ingen enkel utvei. En forutsetning for å løse problemene er at vi konfronterer grunnproblemet: Underskudd og lav vekst. Man må se på begge deler, sa Stoltenberg.

Ti norske studenter i Berlin var svært fornøyd da statsminister Jens Stoltenberg satte seg ned med dem etter dialogmøtet mellom dem og regjeringssjefene fra Tyskland, Storbritannia og Norge. Det ble mye snakk om twitter i samtalen med Marianne Mosvold, fra venstre, Hanne Hjelmungen, Katharina Fjeld, Ingvil Skansen, Helle Tveit Håland og Lena Walter. Foto: CHRISTIAN T. JØRGENSEN
”Borgerdialog” kaller Angela Merkel serien av møter hun har hatt med ulike miljøer i Tyskland den siste tiden. Til møtet med en mengde studenter inviterte hun sine kolleger fra London og Oslo; David Cameron og Jens Stoltenberg. Foto: CHRISTIAN T. JØRGENSEN