Gjensynsgleden var stor da pappa Leif endelig fikk møte sønnen igjen etter marerittdøgnene i Taloban. Foto: Rune Petter Ness

Da helikopteret satte understellet ned på i friidrettsstadion i Tacloban klokken 10.07 lokal tid, sto Erlend Johannesen alene ute på den store gressbanen og ventet. Han ventet på tryggheten.

Trønderen har valgt å bli i katastrofeområdet i seks døgn for å ta hånd om 100 barn og ansatte ved barnehjemmet han driver i byen. Etter at barna fikk reise ut i grålysningen, skulle en sliten Johannesen også få komme seg vekk fra den herjede byen. Han slo ut med armene og var tydelig rørt over å få dra.

- Det er et under at vi lever, sier han til adressa.no på bakken i Tacloban.

Løp til evakuering

Mens helikopteret fraktet Johannesen i trygghet i Cebu-by, hvor hans far Leif ventet, hadde organisasjonen Streetlight fått oppdateringer på at barnehjemsbarna også var kommet seg vekk.

Johannesen fortalte at sikkerhetssituasjonen hadde blitt gradvis verre de siste dagene. Han hadde selv hørt skudd og sett mennesker som døde etter å ha blitt utsatt for vold. På vei til uttransporten ved friidrettsstadion, klappet mopeden Johannesen kjørte sammen.

De siste hundre meterne til stadion løp han.

Så var han i trygghet, etter seks døgn i et område hvor mange har mistet livet. Landingsplassen på friidrettsstadion voktes av filippinske soldater med automatvåpen.

- Jeg kan nesten ikke tro det er sant, sier Johannesen til adressa.no.

270 000 mennesker mangler bolig på øya Leyte hvor Tacloban ligger. I byen fryktes 10 000 omkomne. Ifølge FN skal over 500 000 ha mistet hjemmene sine etter tyfonen traff.

Sistemann ut

Trønderen var den siste som forlot barnehjemmet. Han skal nå møte sin egen familie som kom seg i sikkerhet tidligere i uken. Barnehjemsbarna kjøres til et barnehjem i byen Davao hvor de blir tatt hånd om av Streetlights samarbeidsorganisasjon.

Erlend Johannesen har hatt ansvaret for rundt 100 personer, barn og voksne, i den herjede byen i seks døgn siden den kraftigste stormen som noensinne er registrert, traff forrige fredag. Det ser nå ut til at samtlige overlever møtet med den kraftigste stormen som noensinne er registrert.

Til høyre kan du se videoen som Johannesen tok mens man ventet på at tyfonen skulle treffe på fredag.

Organisasjonen Streetlight har jobbet på spreng for å få ut barna og Johannesen siden tyfonen slo inn over Tacloban. Torsdag morgen, lokal tid, lykkes de.

- Vi er utrolig lettet. Det kan jeg si på vegne av alle, sier Robert Hoven i Streetlight til adressa.no.

I en pressemelding skriver han at Streetlight vil bygge opp igjen barnehjemmet. I morgentimene torsdag (lokal tid), midt på natten norsk tid, landet norske Erlend Johannesen i trygghet på øya Cebu i Filippinene. Flyplassen på øya er ikke rammet av stormen.

- Det er et under at vi lever, sier Johannesen til adressa.no kort tid etter at aksjonen er over.

SE VIDEO: Hjerteskjærende scener

SE VIDEO: Se restene av det norske barnehjemmet

Kvinner reddet tirsdag

Tirsdag ettermiddag ble tre norske kvinner, samt et barnehjemsbarn, fraktet på lignende måte ut av katastrofeområdet i Tacloban. Kvinnene var også svært lettet over å være i live.

Evakueringsarbeidet har vært svært vanskelig, og onsdag var det fortsatt rundt 50 barn fra barnehjemmet igjen i Tacloban. Blant annet fordi en bussjåfør som skulle bidra til å berge ut barna fylte opp bussen med sin egen familie.

Natt til torsdag ble altså de 50 siste hentet ut via helikopter. Da begynte situasjonen i Tacloban å bli kritisk. Blant annet hadde en av de ansatte ved barnehjemmet blitt truet med kniv da hun skulle hente vann, skriver NTB.

SE BILDESERIE: Her er bildene fra Filippinene