Formildende omstendigheter gjorde at French ble dømt til livstid og ikke til dødsstraff, som er strafferammen for overlagt drap i Kongo.

French må i tillegg betale 50.000 kongolesiske franc, rundt 350 kroner, i sakskostnader. Ankefristen er fem dager.

– Drept på cella

Ifølge dommen ble Moland bedøvet og drept med et rep inne på de to nordmennenes celle. Retten mener det ikke er noen tvil om at French drepte ham.

– Moland ble kvalt der han hadde drukket sin vodka, sier dommer Kabondo.

Dommeren sier Moland ble funnet fullt påkledd, til tross for at han skal ha gått og lagt seg i undertøyet. Han la også vekt på at French «bevisst drakk mindre vodka enn Moland» den aktuelle kvelden.

– Etter at Moland hadde drukket vodka, hadde French allerede kontrollen over ham. Teorien om selvmord kan utelukkes, sier dommer Serge Kabondo.

Motstridende rapporter

Den kongolesiske og den norske medisinske rapporten konkluderer ulikt om hva som skjedde før Moland ble funnet død på badet i cella de to delte. Mens den norske rapporten konkluderte med selvmord, konkluderte den kongolesiske med drap.

Dommeren sier at de to rapportene ikke motsier hverandre, men at Moland både kan ha drukket alkohol, som den norske rapporten skriver, og at han kan ha hatt benzodasepiner i kroppen, slik den kongolesiske rapporten konkluderer.

– De norske sakkyndige nevnte at de hadde funnet spor av kjemiske stoffer, men ikke i store nok mengder til å ha kunnet dope ned offeret. De kongolesiske sakkyndige har forklart at alkohol og dette stoffet forsterker hverandre. Moland var døddrukken, og kunne ikke gjøre annet enn å sove, sier dommeren.

Tre timer lang domsavsigelse

Retten ble satt i den militære domstolen i Kinshasa klokken 13.30 onsdag. Etter å ha satt retten og lest opp Frenchs personalia brukte dommeren over tre timer på å lese opp dommen mot French.

Dommen var i tråd med aktors påstand om livstid i fengsel.

I tillegg til Joshua French var hans mor, hans to forsvarere Marie André Mwila og Marius André Graasvold og Utenriksdepartementets spesialutsending Kai Eide til stede i rettssalen. Den britiske konsulen Edward Roberts og psykiater Lavrantz Kyrdalen var også til stede.

Dommen skulle ha falt flere ganger tidligere, men har blitt utsatt gang på gang.