Ap-politikeren og toppdiplomaten ble i statsråd fredag utnevnt til Norges ambassadør til Storbritannia, og flytter i løpet av sommeren til London.

54-åringen fra Sparbu i Nord-Trøndelag ble for alvor kjent da hun og ektemannen Terje Rød-Larsen spilte en sentral rolle i de hemmelige forhandlingene som førte frem til Oslo-avtalen mellom Israel og PLO i 1993.

Nå blir hun Norges første kvinnelige ambassadør i London.

Kvinneandelen opp

– Det er et fantastisk privilegium å bli vår første kvinnelige ambassadør i London, men det er også en milepæl. Nå får vi også en kvinnelig ambassadør i Berlin for første gang, og det er viktig at vi har kvinner på de fremskutte stedene. Vi har jobbet lenge med å få opp kvinneandelen på ambassadørnivå, sier Juul, som siden 2011 har vært ekspedisjonssjef i Utenriksdepartementet.

Juul var statssekretær i Utenriksdepartementet i Jens Stoltenbergs første regjering, og hun har også vært ambassadør til Israel samt stedfortredende FN-ambassadør. Rød-Larsen har siden 2004 vært leder for tankesmien International Peace Institute i New York.

Rundt en fjerdedel av det norske ambassadørkorpset skal skiftes ut i løpet av dette året, og de gjeveste ledige stillingene har vært London, Paris og Berlin.

Juul søkte kun til London, hvor søkerlisten også ble ansatt som den sterkeste.

– Det har vært mange kvalifiserte søkere, så det er fantastisk å komme først i mål, sier hun.

– Hvorfor er London så attraktivt?

– Å være ambassadør til Storbritannia, et land vi har så gode, nære og viktige forbindelser til, er et stort privilegium. Vi har mye til felles med britene, og det er mye å gjøre med tanke på å fremme norske interesser, sier hun.

– I tillegg er London er metropol for både finans, politikk og kultur, sier hun.

– Felles utfordringer

Juul sier oppgaven også er viktig fordi det bor og jobber mange nordmenn i Storbritannia, samtidig som Norge har mye å by på som britene er interessert i.

– Samtidig står vi svært nær hverandre internasjonal politikk, og vi har felles utfordringer?

– Blir det atlantiske forholdet viktigere for Norge nå som spenningen mellom vesten og Russland?

– Ja, det er helt åpenbart. Det transatlantiske alliansen som Nato er et uttrykk for, er avgjørende for norsk sikkerhet. Og i en tid hvor spenningen øker, så er det viktig for oss å stå sammen med våre allierte.

– I tillegg er det en del enkeltsaker hvor vi har felles interesser med britene, blant annet Martine-saken og Joshua French (som har dobbelt statsborgerskap, journ.anm.) som fortsatt sitter fengslet i Kongo. Hva er ambassadørens rolle i slike saker?

– Den typen konsulære saker er en kjempeviktig del av bistanden som ambassaden yter, og gjør at det er viktig å ha gode kontakter og jobbe godt opp mot myndighetene i landet man er i. Man står også sterkere sammen i slike saker, og selv om det ikke alltid ser sånn ut, så er dette en stor del av jobben.

Som ambassadør vil Juul få en stab på rundt 30–40 ansatte, som består av folk sendt ut fra Norge og lokalt ansatte.

– Vi jobber også tett sammen med andre som er representert her, som Innovasjon Norge og Sjømannskirken, sier hun.