YouGov har spådd at de blir største parti fra Storbritannia. Målingene gir dem litt sprikende resultater før EU-valget 22. mai, men selv har Selvstendighetspartiet UKIP ikke noe imot å skru opp forventningene.

De har lovet et politisk jordskjelv, og de kan ligge an til en oppslutning på rundt 30 prosent når britene skal velge sine representanter til EU-parlamentet i Strasbourg og Brussel.

– Dette er vårt land, det er et bra land, det er blitt gitt bort gjennom løgner og bedrag. Det indre markedet var kanskje en god idé for 40 år siden, men er håpløst utdatert i dag. La oss ta tilbake kontrollen over landet, sa partileder Nigel Farage i en EU-debatt tidligere i april.

Gitt bort

Fra de kom inn i EU-parlamentet i 1999, har høyrepopulistene i UKIP brukt årene på å snakke Unionen midt imot. Storbritannia ut av EU og strengere innvandringsregler er hovedsakene fra den britisk høyrefløyen.

Omstridte og høylytte blir partiets representanter lagt merke til i EU-parlamentet. Først og fremst gjelder det partileder Farage, kjent for å ha gitt EU-president Herman Van Rompuy kallenavnet Rumpy Pumpy.

Han tror britene er ute av Unionen om ti år.

– Jeg vet folket stiller seg bak dette, jeg ber dem om å bli en del av folkehæren som velter det bestående som ga oss dette rotet, er oppfordringen hans til velgerne.

Presser Cameron

I forrige EU-valg fikk UKIP en oppslutning på 16,5 prosent og har først og fremst plukket stemmer fra statsminister David Camerons konservative parti.

– Dobler de oppslutningen, er det et hardt slag. For de fleste av de stemmene kommer fra oss, sier De konservatives Brian Binley til Huffington Post.

Cameron er under press og har lovet britene å reforhandle medlemskapet med EU og holde folkeavstemning om resultatet.

I oppkjøringen til EU-valget betegner han UKIP som upålitelig.

– Når det gjelder å forsvare Storbritannia i Europa, er det noen du stoler mindre på enn en gruppe folkevalgte fra UKIP? De snakker høyt i Storbritannia, men så fort de setter seg på flyet til Brussel, blir de helt forandret, sier Cameron ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Annerledesvalg

De konservative mister nok flere plasser i mai, men det står enda verre til med regjeringspartneren Liberaldemokratene. De kan miste nesten hele partigruppen i EU-parlamentet.

Opposisjonspartiet Labour står i en annen posisjon og kjemper med UKIP om å bli størst.

EU-valgene er annerledes enn vanlige parlamentsvalg. Få møter opp, og det gir merkbare utslag på resultatet. Selvstendighetspartiet er fortsatt ikke representert i Parlamentet i London.

– De kan vente å miste over 60 prosent av støtten i parlamentsvalget i 2015, spår Sunder Katwala i tankesmia British Future overfor Financial Times.