– De sivile tapene i Gaza har vært for høye. Og det er blitt klart at Israel må gjøre mer for å leve opp til sin egen høye standard for å beskytte sivile liv, sier Pentagon-talsmann Steve Warren.

Samtidig gjør den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu det klart at militæroperasjonen vil fortsette til alle Hamas' tunneler fra Gazastripen og inn i Israel er ødelagt.

– Jeg kommer ikke til å gå med på forslag som hindrer den israelske hæren i å fullføre denne viktige oppgaven som ivaretar Israels sikkerhet, sa statsministeren under et regjeringsmøte i Tel Aviv torsdag.

Han framholdt fjerningen av tunnelene som et hovedmål for de israelske styrkene på Gazastripen. Israel har også bombet en lang rekke boliger og andre bygninger, og rundt 1400 mennesker er drept i over tre uker med angrep.

FN anslår at to tredeler av ofrene er sivile.

– Bryter folkeretten

FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay går kraftig ut mot Israels angrep, som blant annet har rammet sykehus og skoler drevet av FN.

– Dette ser ut til å være bevisst trossing av forpliktelsene som folkeretten pålegger Israel, sier Pillay.

Hun anklager også Israel for å iverksette angrep som ikke står i forhold til trusselen som de palestinske væpnede gruppene representerer. De ansvarlige for angrepene må stilles til ansvar for sine handlinger, ifølge Pillay.

– Jeg slutter meg til verdens fordømmelse av aggresjonen som finner sted i Gaza, og spesielt drapene på sivile. Dette er feil og vil alltid være feil, sier Pillay.

Avgrunn

– Jeg mener befolkningen står ved randen av en avgrunn, sier Pierre Krähenbühl i FN-organisasjonen for palestinske flyktninger (UNRWA).

– Vi har passert grensen for hvor mange vi kan huse, sa han i en videooverført samtale til Sikkerhetsrådet torsdag om over 220000 palestinere som har søkt tilflukt i ulike FN-lokaler på Gazastripen.

Krähenbühl ber verdenssamfunnet gjøre det som trengs «for å håndtere denne ekstreme situasjonen», og Norges FN-ambassadør Geir O. Pedersen kaller innlegget hans hjerteskjærende.

– Verden sviktet Gaza, skriver Pedersen på Twitter.

Skoleangrep

Onsdag ble minst 16 mennesker drept da flyktninger på en FN-drevet skole ble rammet av et angrep på Gazastripen. UNRWA mener bygningen ble truffet av israelske stridsvogngranater.

USA gjør det klart landet ikke har bevis som går mot det FNs tjenestemenn sier, mens Israel sier hendelsen blir etterforsket.

– Angrepet mot et FN-bygg som huser uskyldige sivile som flykter fra volden, er helt uakseptabelt og umulig å unnskylde, sier talsperson Josh Earnest i Det hvite hus.

UNRWAs talsmann Chris Gunness brøt sammen i gråt da han ble intervjuet om hendelsen på TV-stasjonen Al Jazeera.

Flere soldater

Den israelske hæren opplyser at ytterligere 16.000 soldater fra reservestyrkene er mobilisert til krigen på Gazastripen. Til sammen 86 000 soldater er dermed kampklare.

Intense angrep de siste dagene førte til at Israel en periode risikerte å gå tom for ammunisjon. Israels hær fikk imidlertid tillatelse fra USA til å hente ut bombekastergranater og annen ammunisjon fra et lokalt amerikansk våpenlager.

Torsdag ble minst 15 mennesker drept i angrepene på Gazastripen, ifølge palestinske leger. 13 andre døde av skader fra tidligere angrep. I løpet av de siste ukene er 56 israelske soldater blitt drept i kamper i og ved Gazastripen. Palestinske væpnede grupper har skutt et stort antall raketter mot Israel, noe som har ført til at tre sivile er blitt drept.