For første gang på lenge var Gazastripen relativt rolig fredag morgen. Hamas og Israel innledet en 72 timers humanitær våpenhvile, innbyggere trakk forsiktig ut i gatene igjen, noen benyttet anledningen til å handle og skaffe forsyninger.

Men pustepausen varte ikke lenge. Etter få timer anklaget begge sider hverandre for avtalebrudd, luftvernsirenene gikk i Israel, og artilleriilden lød på Gazastripen.

– Ja, vi fortsetter aktiviteten på bakken, sa talsperson Peter Lerner i det israelske forsvaret til meldinger om at en israelsk soldat trolig var bortført og to var drept.

– Våre første opplysninger tyder på at en soldat er bortført av terrorister i en episode der terrorister brøt våpenhvilen, sier han.

Anklager

FN mener det kan ha vært væpnede palestinere som brøt våpenhvilen ved å angripe israelske soldater i en tunnel kort tid etter at avtalen trådte i kraft fredag morgen.

– FN er ikke i stand til å gi en uavhengig bekreftelse på disse meldingene. Men hvis det blir bekreftet, vil det være et alvorlig brudd på den humanitære våpenhvilen av militante fraksjoner på Gazastripen, sier FN-utsending Robert Serry i Jerusalem.

FN trygler nå om våpenstillstand, mens Hamas mener det er Israel som er ansvarlig for den brå slutten på våpenhvilen. Palestinerne har kun forsvart seg, sier talsperson Fawzi Barhum.

– Det er okkupantene som har brutt våpenhvilen, sier han.

Flere drept

Ved Rafah sør på Gazastripen ble minst 50 mennesker drept og 220 såret i israelske angrep fredag formiddag, ifølge helsepersonell, samtidig som ble meldt om kamper mellom israelske soldater og Hamas like ved byen.

Det ble også meldt om nye rakettangrep mot Israel.

– Denne våpenhvilen er avgjørende for å gi uskyldige sivile en sårt tiltrengt pause fra voldshandlingene, sa USAs utenriksminister John Kerry da han kunngjorde avtalen torsdag kveld etter omfattende internasjonalt press mot partene.

Det var også meningen at Israel og palestinerne skulle møtes i Kairo fredag for å forhandle om en mer varig løsning på konflikten. Men uten en våpenhvile blir det utsettelser, ifølge Egypt. Hamas hevder Israel har valgt å holde seg borte.

Sivile tap

Våpenhvilen kom i stand etter at USA understreket at de sivile tapene på Gazastripen er for høye. Rundt 1.500 palestinere er drept siden begynnelsen av juli, de fleste av dem sivile. På israelsk side er tre sivile og over 60 soldater drept. Konflikten er dermed den verste siden krigen i 1967 når det gjelder antall drepte.

– De sivile tapene i Gaza har vært for høye. Og det er blitt klart at Israel må gjøre mer for å leve opp til sin egen høye standard for å beskytte sivile liv, sa Pentagon-talsmann Steve Warren torsdag.

FNs sikkerhetsråd uttrykte samtidig stor skuffelse over at gjentatte oppfordringer om våpenstillstand i Gaza ikke var blitt tatt til følge. FNs nødhjelpssjef Valerie Amos hadde da fortalt Sikkerhetsrådet at slike korte pauser er nødvendig for at hjelpearbeidere skal kunne nå fram til dem som trenger hjelp.