Minst åtte personer ble drept da en sjåfør kjørte en pickup inn på en travel sykkelsti på Manhattan. New Yorks borgermester kaller hendelsen et terrorangrep.

– Basert på informasjon vi har så langt, er åtte personer drept i terrorhandlingen og mer enn tolv personer er såret. Dette var en handling som skjedde med overlegg, sa de Blasio på en pressebrifing tirsdag ettermiddag.

– Dette var en terrorhandling, og en svært feig terrorhandling fordi den var rettet mot uskyldige sivile, sa ordføreren.

På pressebrifingen, der også guvernør Andrew Cuomo deltok, sammen med politimester James O'Neill og brannvesenet, kom det fram at seks personer ble bekreftet døde på stedet. Alle var menn. To andre ble sendt til sykehus der de ble bekreftet døde.

Elleve av de sårede har alvorlige, men ikke livstruende skader, ble det opplyst på pressebrifingen.

Skutt i magen av politiet

Den antatte gjerningsmannen er identifisert som en 29 år gammel mann som forsøkte å flykte fra stedet. Han hadde to våpenlignende gjenstander i hendene.

Ifølge flere politikilder er gjerningsmannen 29 år gamle Sayfullo Saipov fra Tampa i Florida, skriver ABC News.

Han ble pågrepet etter å ha blitt skutt av politiet da han gikk ut av bilen mens han holdt opp to våpenkopier. En paintballpistol og en softgun ble senere funnet ved pågripelsesstedet.

Han skal ha ropt «Allahu Akbar» (Gud er stor) da han forlot kjøretøyet, ifølge flere amerikanske medier. Politiet bekrefter at mannen ble skutt i magen av en polititjenestemann og sendt til sykehus. Tilstanden hans er ukjent.

Ordfører de Blasio oppfordrer newyorkerne til å fortsette å leve som normalt. Politiet varsler samtidig at bemanningen nå styrkes i gatene.

Hendelsen fant sted i det eksklusive TriBeCa-området, nær en skole, kun kvartaler unna World Trade Center.

– Han har en pistol

Gjerningsmannen kjørte ned flere personer i en leid pickup langs en gang- og sykkelvei på nedre Manhattan, før han kolliderte med en skolebuss. To voksne og to barn ble skadd i kollisjonen.

– Jeg så sjåføren. Det så ikke ut som han blødde, men han dro på foten. Han så frustrert, panisk og forvirret ut. Folk løp forbi meg og skrek «Han har en pistol. Han har en pistol». Jeg så ingen pistol, forteller et vitne til CNN.

Et annet vitne forteller til ABC News at alle begynte å løpe, og sier alt skjedde så fort.

– Sjåføren fortsatte i full fart. Takk gud for at halloween-feirende ikke var ute ennå, la vitnet til.

New Yorks guvernør Andrew Cuomo fortalte på pressebrifingen at 29-åringen var en «ensom ulv» og at det finnes ingen beviser for at han var en del av en større terrorhandling.

Trump informert

Ordførerens kontor opplyste like etter hendelsen til ABC News at det ikke lenger var noen aktiv trussel.

President Donald Trump er blitt brifet om hendelsen.

– Dette ser ut som nok et angrep av en veldig syk og sinnsforvirret person, skriver Donald Trump på Twitter.

Dette er første hendelsen av denne typen i New York siden en amerikansk veteran kjørte ned flere fotgjengere i Times Square den 18. mai. En 18 år gammel kvinne ble drept, og 22 personer ble skadd.

Ambulaser og politi sørget for å sikre åsted og hente skadde. Foto: NTB / Scanpix
Episoden har funnet sted i nærheten av One World Trade Center i Lower Manhattan. Foto: NTB scanpix
Ambulansepersonell frakter sårede som ble meid ned på åpen gate på Manhatten. Foto: NTB / Scanpix