Ifølge Endre Jo Reite bygges det ikke boliger som er tilpasset økonomien til unge, som vil inn på boligmarkedet.

- Slik jeg forstår forslaget, dreier det seg om en ordning hvor alle nye boliger som bygges og selges til unge, skal selges med et topplån som dekker både merverdiavgift og andre avgifter. Utfordringen for de fleste unge etablerere er at de ikke har råd til kjøp av bolig i nyoppførte boligprosjekter. Nye leiligheter er rett og slett for dyre for unge etablerere, uten foreldre i ryggen.

Regner inn all gjeld

Ifølge Reite har de fleste etablererne råd til maks 2,5 millioner kroner i lån, og det hjelper heller ikke mye at de får dekket 25 prosent i et statlig lån.

- Bankene vil uansett måtte ta hele låneansvaret til de unge med når de beregner hvor mye lån de faktisk kan tåle. Men forslaget vil være en gavepakke til de få unge som i dag har råd til en ny leilighet.

Privatøkonomen mener at forslaget ikke vil fungere, all den tid det ikke bygges nye boliger i prisklasse som de unge har råd til.

Prisene må ned

- De aller fleste etablerere kjøper bruktbolig, og disse har 2,5 prosent dokumentavgift til staten. For borettslagsleiligheter er det ingen avgift til staten, ut over kostnader til pantsettelse.

Endre Jo Reite konkluderer med at dersom tiltaket skal virke, må det kombineres med en massiv satsing på å bygge nye, små leiligheter til unge i de store byene.

- Og disse må ha en totalpris som unge faktisk har råd til å leve med, sier han.

Foreslår et utvalg

Ifølge Reite er Venstres modell feilslått på flere områder; den tar ikke høyde for at dette gjelder bare nye boliger, og heller ikke hensyn til at bankene uansett vil måtte regne inn et statlig lån i sine vurderinger. Men privatøkonomen har et forslag;

- Jeg tror bankene, politikerne, arkitekter og entrepenørnæringen burde gått sammen for å finne gode løsninger. Det er mange som hver for seg sitter med ideer, men vi kjenner ikke hverandres muligheter, begrensninger og regelverk, eventuelt kunne vi fått en debatt på om noen av disse reglene må endres, sier Reite.