Tegneren Corinne Rey ble sjokkert da hun i går sammen med datteren sin skulle inn i lokalene til ukeavisen Charlie Hebdo i Rue Nicolas Appert, nær Bastille-plassen i Paris.

– Jeg hadde hentet datteren min i barnehagen. Da jeg sto foran døren til avisens lokaler ble vi med stor brutalitet truet at to maskerte og bevæpnede menn. De ville inn og opp i bygningen. Jeg tastet inn koden til døren. Så skjøt de mot Wolinski og Cabu. Det varte i fem minutter. Jeg søkte tilflukt under et skrivebord. De snakket perfekt fransk, og de sa at de tilhørte Al-Qaida, forteller tegneren, som har kunstnernavnet Coco, til avisen l’Humanité.

– Deretter brøt helvete løs på gaten, forteller en av beboerne i nabobygget. Etter blodbadet inne i redaksjonslokalene kom det til en skuddveksling mellom terroristene og politi i gatene utenfor.

Flere timer etter hendelsen er mannen fortsatt rystet av opplevelsene.

– Dette kommer jeg aldri over. Men jeg er tross alt fortsatt i live, sier han til en gruppe journalister, før han beveger seg mot en av ambulansene som har stilt seg opp sammen med politibiler og brannbiler.

Dramatikken blir ikke mindre ved synet av bevæpnede politifolk på nabobyggets altaner, og de røde, tårefylte øynene blant journalistene som står bak politiets barrierer.

– Jeg kjente flere av dem personlig, forteller en eldre journalist.

– Vi har kranglet, drukket, spøkt og hatt det moro med hverandre. Det var sterke personligheter med markante holdninger, og de var alltid glade når de møtte motstand.

Den eldre journalisten får plutselig et hardt ansiktsuttrykk.

– De var selve begrepet på toleranse – og nå har intoleransens fanatikere rammet dem, sier de myrdede tegnernes og journalistenes gamle kollega om sjefredaktøren Charb, økonomen Bernard Maris og tegnerne Cabu og Wolinski, som i årtier har vært noen av fransk presses største navn.

Franskmennene reiser seg

Nå får imidlertid fanatikerne motangrep. I Paris og de andre store franske byene samlet titusenvis av mennesker seg i protest mot terrorangrepet.

– Vi er alle Charlie, ropte de i kor. Flere medier lover at Charlie Hebdo får all mulig støtte, slik at bladet kan fortsette å bli utgitt.

Terroreksperten Bernard Thellier gleder seg over reaksjonen.

– Nå ser vi at terroristene har oppnådd nøyaktig det motsatte av hva de ville. Franskmennene står samler mot fanatisme og terror, sier Thellier.

Folk på gaten er bekymret, men det er langt ifra noen panisk stemning.

– Vi vet at politiet passer på. En gruppe elendige fanatikere og terrorister skal ikke knekke oss, sier en kvinne på stasjonen Gare Saint Lazare, hvor tungt bevæpnede politistyrker og soldater patruljerer.

– Vi har opplevd mye verre. Vi er her fortsatt og vil alltid være her, tilføyer en eldre mann.

Alarmberedskapen er nå på høyeste nivå, og i går kveld var en massiv menneskejakt på de to – muligens tre – gjerningsmennene i gang. Ifølge avisen l’Union i Reims har politiet identifisert en eller flere av dem, men denne opplysningen var i går kveld ubekreftet.

Flyktet opp til taket

Få timer før demonstrasjonene ga politifolk ute på gaten foran bygningen løpende informasjon til pressen om forløpet av den verste terroraksjonen i Frankrike siden 1995. Gjennom hele dagen presiserte vitneutsagn terrorhandlingens forløp.

En journalist fra byrået Agence Première Ligne, som har lokaler i samme bygg som Charlie Hebdo, satt i redaksjonen da de hørte at bevæpnede menn var i bygget, fortalte han til nyhetskanalen BMF TV.

– Vi flyktet instinktivt opp på taket, og etter noen minutter hørte vi voldsomt mange skudd bli avfyrt med automatvåpen i gangene rundt oss, sier Benoît Bringer.

– Det varte i noen veldig lange minutter, og det føltes ut som en evighet. Etter litt så vi to menn – selv om jeg ikke kan si helt nøyaktig om det bare var to – komme ut av bygningen, maskert og bevæpnet, mens de ropte høyt.

En av hans kollegaer dokumenterte flukten ved å filme med mobiltelefonen sin. På videoen høres mannsstemmer som roper «Allah Akhbar».

Vitner så de to mennene kjøre vekk i en ventende bil. En politibil parkert utenfor lokalene til Charlie Hebdo, i et ledd av politiets bevoktning av avisen, blir skutt mot. I en sidegate treffer gjerningsmennene en politipatrulje på sykkel, og løsner skudd mot dem. Ute på Boulevard Richard Lenoir møter de en sivil politipatrulje.

– Jeg rakk ikke å se noe, men skuddvekslingen var voldsom. Det var som i en film, sier en kunde i baren l’Angora, lenger ned i gaten, til Politiken.

Terroristene skyter omgående. En av politimennene er hardt såret, og en av terroristene skyter ham igjen før de kjører videre. Underveis truer de en annen bilist, og tar over vedkommendes bil.

Gode informasjoner

Inne på redaksjonen lå åtte døde tegnere og journalister, en besøkende og politibetjenten som var utstasjonert som livvakt for sjefredaktør Charb, som har vært under politibeskyttelse siden lokalene til Charlie Hebdo ble satt i brann i 2010.

Blant de døde er også resepsjonisten, som gjerningspersonene hadde bedt om å vise vei til redaksjonslokalene.

– De var godt informert, og de visste at det var et redaksjonsmøte onsdag kl. 10. Resten av uken er det ikke mange til stede i lokalet, sa en av bladets tegnere til avisen Le Mondes nettutgave.

Terroristene var ifølge statsadvokat François Molins og flere andre kriminal- og sikkerhetseksperter godt forberedt. Flere peker på at de hadde godt kjennskap til våpnene de benyttet, og mordet på den siste politibetjenten ute på Boulevard Richard Lenoir ser ut som en regelrett henrettelse.

– De tok seg tid til å forsikre seg om at de ikke ble forfulgt av politibilen, sier en sivilkledd betjent til en gruppe journalister foran bygget.

Frykter ny terror

Det store spørsmålet nå er om gjerningsmennene var såkalte ensomme ulver, eller om de virkelig kom fra Al-Qaida eller andre velstrukturerte organisasjoner. Ifølge den tidligere lederen av fransk antiterrorstyrker Jean-Louis Bruguière er det vanskelig å avgjøre.

– Selv én isolert terrorist kan nyte godt av hjelp fra en gruppe, sa han i går kveld.

Andre eksperter mener at forløpet peker i retning av medlemmer av en velorganisert og veltrent gruppe. Det er i så fall dårlig nytt. De kan velge å slå til igjen, i håp om å skape totalt kaos.

Frankrike har mottatt terrortrusler, og terrorgrupper som Al-Qaida i Nord-Afrika, og Den islamske staten (IS) har ved flere anledninger utpekt Frankrike som deres hovedfiende, sammen med USA. Når en dypt rørt president François Hollande besøkte åstedet få timer etter ulykken opplyste han om at politiet og etterretningsapparatet har avslørt flere terrorplaner de siste ukene.

I dag er det offisiell sørgedag i Frankrike. I de kommende dagene vil terroristene få svar i form av store demonstrasjoner. Charlie Hebdo kommer ut igjen neste onsdag, og franskmennene lar seg ikke kue.

Den mangeårige redaktøren av Charlie Hebdo, Philippe Val, som har arbeidet sammen med de myrdede tegnerne og journalistene i årevis, oppfordrer pressen til mer enn noensinne å engasjere seg i kampen mot intoleransen.

– De har sine våpen. Vi har våre penner.