I kveld ga statsminister Jens Stoltenberg beskjed om at han vil gå av senere i høst.

- Jeg søker avskjed fra min regjering etter avslutningen av statsbudsjettet 14. oktober, sa Stoltenberg under sin tale sent mandag kveld.

Kongen innvilger ikke

Ap-kilder presiserer overfor adressa.no at Stoltenberg ikke «vil kaste landet ut i kaos». Han vil sitte og vente til situasjonen mellom de borgerlige partiene er avklart. Og det er en operativ regjering han vil lede, ikke bare et forretningsministerium, som har innskrenkinger på sine fullmakter. Torbjørn Giever Eriksen, som var mangeårig statssekretær ved statsministerens kontor (Jens Stoltenberg), understreker dette i sin blogg for TV2.

I bloggen skriver han at selve avskjedssøknaden vil innleveres til HM Kongen først når det er klart at det er grunnlag for en ny regjering. HM Kongen innvilger ikke avskjedssøknaden før ny regjering er klar. Og det er den langt fra.

Trenger tida

Adressa.no har snakket med kilder i alle de fire borgerlige partiene. Heller ikke de ser det som nødvendig at Stoltenberg varsler sin avgang før en ny regjering er på plass. De erkjenner at de trenger tida fram til at Stortinget konstitueres 8. oktober for å lage en regjeringsplattform.

Ifølge sentrale kilder i partiene vil selve regjeringsforhandlingene først starte mandag om en uke. Men allerede onsdag vil partilederne sette seg sammen for første gang - etter at valgresultatet foreligger.

Fått fullmakter

Høyre og Frp har allerede klar sine forhandlingsdelegasjoner, mens Venstre avventer valgresultatet. I Frp er det partileder Siv Jensen og første nestleder Per Sandberg som skal inn og forhandle, sammen med sekretariatsleder Per Kristian Solbak og generalsekretær Finn Egil Holm. I Høyre skal ledelsen, Erna Solberg, Jan Tore Sanner og Bent Høie - i tillegg til generalsekretær Lars Arne Ryssdal forhandle.

I 2005 holdt de rødgrønne pressekonferanse om at de var kommet frem til enighet på Soria Moria 13. oktober, Kjell Magne Bondevik innleverte avskjedssøknad 14. oktober og regjeringen Stoltenberg II ble utnevnt i statsråd 17. oktober. Det er først når avskjedssøknad er levert inn, at regjeringen blir et såkalt forretningsministerium - som legger betydelige innskrenkinger på hva regjeringen kan gjøre. Frem til da styrer fortsatt de rødgrønne Norge.

Jens Stoltenberg fra talerstolen i Folkets hus. Foto: NT Scanpix