Moldes Ap-topp Sidsel Rykhus fikk ikke telefon og støtte fra partileder Jens Stoltenberg. Han valgte igjen Kristiansund.

- Ja, det er skuffende å høre. Virkelig? Ringte han virkelig ordfører Per Kristian Øyen på søndag og ønsket lykke til med valget. Vi er glemt i Molde. Vi må reise oss selv uten hjelp fra andre. Kanskje begynner folk å skjønne at løsningen på sykehusstriden går igjennom kanalen som det lokale partilag har. Vi merker at stemningen snur, sier Sidsel Rykhus.

Hun har snudd trenden, fra katastrofetall til brukbart resultat.

Rykhus er fra Dombås. Bestefar var Ap-ordfører i Dovre. Innflytteren til Molde fikk en knyttneve i magen da de storslåtte planene om nytt sykehus ikke nådde frem. Helse Midt bommet på strategien og hadde ikke pengene. Regjeringen har skjermet akutt og føde i Kristiansund. Byen styres av Ap, nettopp på sykehusstriden.

Imponert av Øyen

«Ap er garantisten», sier de røde i oljebyen. Enten skal føde- og akuttilbudet opprettholdes i Molde og Kristiansund, eller det vil bli bygget et nytt felles sykehus plassert et sted på veien mellom byene.

Jens ringte søndag klokka tre, bekrefter Øyen.

Jens sa han var imponert over det Øyen har fått til, og statsministeren beklaget at han ikke kom til Kristiansund i valgkampen denne gang.

Han trengte ikke det. Ap i Kristiansund tok byen med storm nok en gang. 51,5 prosent av forhåndsstemmene gikk til partiet og den populære ordføreren Per Kristian Øyen.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Molde har hatt et tungt år etter at regjeringen knuste planene om nytt sykehus på Eikrem, men hun har kjempet for sitt partilag og kommet opp i stående – uten hjelp fra toppene.

Noen ville legge ned

Regjeringen skyr Molde for tiden. På den andre siden, de er ikke å se i Kristiansund, heller. Men en telefon går dit i ny og ne. Det er flest Ap-stemmer å hente i Kristiansund. Molde er like blå som fotballaget til sosialdemokraten Solskjær fra «hatbyen».

- Hvor ille kjentes det ut da dere fikk 5,8 prosent på gallup i desember i fjor, Rykhus?

- Vi var i kjelleren. Det var helt forferdelig. Noen av våre partiveteraner ville legge ned lokalpartiet i Molde. Vi valgte å stå på videre. Det var det eneste rette, sier Rykhus.

Forhåndsstemmene viste 18,9 prosent til Molde Ap i går kveld. Det er nesten oppe på det historisk svake resultatet i 2003 (19,5 prosent). Høyre får en oppslutning på 37,6 prosent, og det kan gi ny H-ordfører, Torgeir Dahl, som overtar etter Jan Petter Hammerø.

Aller rødest er Sunndal

Rødt er det mange steder på Nordmøre. Arbeiderpartiet gjør et imponerende valg i Sunndal. 59,3 prosent av forhåndsstemmene er enormt bra. Ståle Refstie fortsetter naturligvis som ordfører. I Surnadal er Ap oppe på 49,8 prosent av forhåndsstemmene. Mons Otnes får fortsette som ordfører. I Rindal er det et sterkt come back fra Ola T. Heggem. Statssekretæren tar tilbake Rindal, der Ap har hatt ordføreren de siste fire årene.

I Halsa har Senterpartiet størst oppslutning (39 prosent). Det gir Ola Rognskog mulighet til å fortsette. I Tingvoll gjør Ap et godt valg (32 prosent). Ny ordfører er det vanskelig å se foreløpig. I Smøla gikk Venstre tilbake med 16 prosent da Iver Nordseth sluttet etter mange år som ordfører. Høyre og Ap er blitt partier på rundt 30 prosent.

Oldervik vs Oldervik

I Aure gjør Ap et godt valg. Snekkeren Bjørn Oldervik kan utfordre sittende ordfører Ingunn Oldervik Golmen (Sp) om å ta ordførerklubba. De to kan også samarbeide, men i Aure kan mye hende i konstitueringen.

I Averøy er Ap størst med Håvard Kongshaug som sin ordførerkandidat. Her er det mange jevnstore som må forhandle, og det ender som regel med at Ap settes utenfor. Også Eide er en tradisjonell borgerlig kommune. Høyre og Ap er jevnstore.

I Gjemnes har den sittende ordfører Knut Sjømæling fått problemer med en tilbakegang på 19 prosent. Odd Steinar Bjerkeset (KrF) tar tilbake kjedet når partiet får 31 prosent. Dårlig økonomi over lang tid feller Sp. Gjemnes er blitt den fattige lillebroren på Nordmøre.

Sidsel Rykhus har gjenreist stoltheten til Ap i Molde, men kan ennå ikke levere som røde Kristiansund. Foto: PAULO PAGANI