– Dette er makta som er i sving. De ville at salget av TV 2 skulle foregå i det stille. Når noen lager bråk om det, synes de det er brysomt, sier en kilde til Adresseavisen.

Oppfatningen om at næringsministeren er utsatt for en drittpakke fra meningsmotstandere har fått rotfeste på ulike nivå i partiet.

- Den eller de som har satt ut disse ryktene har funnet på dem. Hvorfor disse ryktene er blitt satt ut, og hvem som kan ha gjort det, har jeg ingen kommentar til.Men jeg skulle ønske man kunne ha meninger om ting uten at det blir satt i gang rykteflom i etterkant, sier Trond Giske.

Bakgrunnen er gårsdagens avisoppslag i flere av de største hovedstadsavisene.

Her blir det hevdet at Giske, under et besøk på baren Lorry i Oslo, skal ha signalisert at A-pressens salg av TV 2 ville få konsekvenser for Telenors styreleder Harald Norvik.

Staten er største aksjonær i Telenor, som igjen eier A-pressen sammen med LO. Trond Giske uttalte i går at det ikke var hold i påstandene om at han skal ha truet med Norviks avgang.

Dette får han støtte for innad i eget parti:

– Dette er en god, gammeldags drittpakke, der noen ønsker å ta mannen i stedet for ballen, sier en Ap-kilde Adresseavisen har snakket med.

«Skapte usikkerhet»

På bakgrunn av opplysningene om barbesøket gikk opposisjonen på Stortinget i går ut og ba Giske om å redegjøre for sin rolle i prosessen rundt TV 2-salget.

– Dette er en svært uheldig måte å utøve eierskapspolitikk på, uttalte Fremskrittspartiets Harald T. Nesvik, som fikk støtte fra Kristelig Folkeparti, Venstre og Høyre.

Opplysninger fra det såkalte «nachspielet» på Lorry torsdag i forrige uke skal ha fått LO-leder Roar Flåthen til å reagere, ifølge flere medier. LO bekreftet i går at Flåthen ringte Stoltenberg fordi Giske «skapte usikkerhet rundt regjeringens holdning» til aksjesalget.

Stoltenberg skal ha kontaktet Giske for å roe situasjonen, men næringsministeren har siden gjentatt sin kritikk mot TV 2-salget en rekke ganger. Sist overfor Adresseavisen under Trøndelagsmøtet tidligere denne uken, da Giske fremholdt at han ennå har «til gode å møte en rødgrønn politiker som synes det er en god idé å flagge ut TV 2».

– Jeg tror Trond kan ta støyten og beklage TV 2-salget fordi han snakker til sine egne støttespillere. Roar Flåthen er ikke Giskes støttespiller, sier en rødgrønn kilde.

Også andre Adresseavisen har vært i kontakt med mener at næringsministeren i hovedsak henvender seg til «sine egne», nemlig venstresiden i Arbeiderpartiet, fagbevegelsen og det rødgrønne samarbeidet.

Kjemper for avtalen

Enkelte hevder også at Giske har et genuint engasjement for TV 2, fordi han i sin tid som kulturminister bidro til å berede grunnen for departementets konsesjonsavtale med kanalen. Denne ble underskrevet i 2010.

Kulturkomiteen på Stortinget var i går ettermiddag i sitt ukentlige møte med kulturminister Anniken Huitfeldt. Temaet for møtet ble salget av TV 2. Arbeiderpartiets Arild Stokkan-Grande mener det nå er viktig å se fremover.

– Det er sterkt beklagelig at man selger seg ut av TV 2, men hovedanliggende for oss vil nå være at TV 2-avtalen fortsatt skal gjelde. Den omfatter hovedkontor i Bergen, produksjon av nyheter, drama og bruk av norsk språk, sier Stokkan-Grande til Adresseavisen, og legger til:

– Det er der innsatsen må legges inn.

I går uttalte næringsminister Giske til flere medier han var blitt offer for usann ryktespredning i forbindelse med besøket på Lorry, som fulgte i kjølvannet av NHOs årsmiddag i forrige uke.

Trond Giske mener noen har fabrikert ryktene om at han skal ha sagt at styreleder Harald Nordvik i Telenor kunne miste vervet sitt. - Jeg har kun reflektert det jeg mener i brede kretser, nemlig at salget av TV 2 til danske Egmont er omstridt, sier Giske. Foto: olav olsen, aftenposten