– Statsminister Ehud Olmert har gjentatt at det ikke vil bli gjort noen avtaler. Enten blir Shalit satt fri, ellers vil vi handle for å frigjøre ham, sier Mark Regev, som er talsmann for det israelske utenriksdepartementet.

De tre palestinske gruppene som har tatt den israelske soldaten til fange, sendte natt til lørdag ut en kunngjøring hvor de sier at vil løslate soldaten dersom Israel løslater 1000 palestinske fanger og innstiller sin militæroffensiv.

I fangenskap

Shalit ble tatt til fange av militante palestinere under et angrep mot en israelsk militærstilling på grensa til Gazastripen søndag. Han ble lettere skadd under angrepet, men har fått legebehandling der han holdes skjult, meldte israelsk fjernsyn fredag kveld.

Tidligere i uka tilbød Hamas-bevegelsens væpnede fløy, Ezzedin al-Qassam-brigadene, paraplyorganisasjonen Folkets motstandskomiteer (PRC) og Islamsk hellig krig (Jihad) å utveksle Shalit dersom Israel løslot alle palestinske kvinner og barn fra sine fengsel.

Israel holder rundt 9.000 palestinere fanget, mange av dem i såkalt administrativ forvaring på ubestemt tid. Ifølge palestinske menneskerettsorganisasjoner sitter det i dag 126 palestinske kvinner og 300 ungdommer i israelsk fangenskap.

Offensiv

Israels statsminister Ehud Olmert ville ikke høre snakk om noen fangeutveksling og innledet i stedet en militæroffensiv mot Gazastripen.

Israel har også tatt et stort antall palestinske statsråder og parlamentarikere til fange, og har høstet skarp internasjonal fordømmelse for dette.

Blant dem som har fordømt de israelske aksjonere er statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre som anklager Israel for «å ta gisler».

Israelske soldater krangler med palestinsk helsepersonell. Foto: ABED OMAR QUSINI