Mandag morgen lettet flere mindre flytyper fra flyplassen i Manila for å ta seg til katastrofeområdet i Tacloban.

Formålet: Å hente ut skadde turister og enkelte fastboende.

Propellflyene var små nok til å kunne lande på den hardt skadde flystripen i Tacloban i formiddagstimene. Minst fem slike flyvinger skal ha skjedd, forteller kilder i Manila til adressa.no.

Filmet stormen

Hovedstaden på Filippinene er tilsynelatende uberørt av scenene som utspiller seg lenger sør. På flyplassen i Manila er ikke aktiviteten stor, etter at flyvingene fra Tacloban ble avsluttet tidligere på dagen.

Tyfonen Hayian smadret hus, veier, strømlinjer og generell infrastruktur i et stort område i de sørøstlige delene av Filippinene da den traff land natt til lørdag. Erlend Johannesen filmet uværet da det var på vei inn over Tacloban, en by på størrelse med Trondheim hvor trønderen driver et barnehjem.

Johannesen klamret seg til taket på barnehjemmet sammen med en rekke barn og en handikappet person, men overlevde natten. Trønderen er fortsatt i Tacloban og har så langt ikke vært blant de få turistene som har blitt flydd ut.

Adressa.no får opplyst fra Streetlight, organisasjonen bak Johannesens barnehjem, at det jobbes på spreng med å få trønderen ut av området. Også norsk UD forsøker å få ham fraktet til Cebu eller Manila, men det er ikke kjent om når dette skal skje.

Desperasjonen øker

Samtidig som propellflyene tok av fra rullebanen i Tacloban i morgentimene, økte desperasjonen til alle som er igjen. Minst 220 000 personer er direkte berørt av stormen. Flere øyenvitneskildringer som ble presentert gjennom dagen skildrer grusomme scener og folk som gikk fra sentrum av byen og ut til flyplassen – en tur på tre timer.

Gjennom hele mandag har større, militære fly landet med nødhjelp til menneskene som er rammet av stormen. På tross av at tonnevis av mat har funnet veien til Tacloban beskrives situasjonen som desperat av kilder i området. Likevel kunne flere medier fortelle om "mirakeljenta" Bea Joy som ble født i ruinene etter tyfonens herjinger mandag.

Dødstallene er ikke klare. Flere myndighetspersoner har antydet at de kan komme opp i 10 000. Ambassaderåd Knut-Are Okstad ved ambassaden i Filippinene estimerer at det er 3000 nordmenn i Filippinene.