- Politiet sa at de visste hva vi gjorde her i Marokko. De ga oss en time til å forlate Tan-Tan, sier trønderske Magnhild Bøgseth fra Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond.

Bøgseth befinner seg i det sørlige Marokko sammen med Njaal Neckelmann fra Unge Venstre, Øivind Tomren Ervik fra Rød Ungdom og Bjarne Dæhli i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Da adressa.no snakker med henne, sitter de fire i en taxi på vei til byen Gulelin nord for Tan-Tan.

Besøker aktivister

Bøgseth ankom Marokko den 10. juni og har tilbrakt tiden med å besøke en rekke menneskerettighetsaktivister som kjemper for at Vest-Sahara skal bli fri fra Marokko. Sammen med de tre andre nordmennene ankom hun Tan-Tan tirsdag. Her skulle de besøke faren til en mann som har sittet i 16 år i marokkansk fengsel, angivelig fordi han har engasjert seg i Vest-Sahara-spørsmålet.

- Politiet fulgte etter oss fra taxiholdeplassen til hotellet. Da vi kom inn på rommet, banket en politimann på døren og sa at vi ikke hadde noe i Tantan å gjøre. Hvis vi ikke satte oss i inn i taxien de hadde stående klar, ville vi ikke få tilbake passene våre, sier Bøgseth.

Hun forteller at politiet har fulgt etter dem under store deler av oppholdet.

- Har dere vært redde?

- Egentlig ikke, for politiet vil neppe gjøre oss noe. Men vi er bekymret for de personene som vi har besøkt. Vi vet at politiet har oppsøkt noen av dem vi har snakket med i etterkant, sier Bøgseth.

- Hva kommer dere til å gjøre når dere kommer til Gulelin?

- Vi skal først og fremst finne oss et hotell, så får vi se hva vi vil gjøre fremover, sier Bøgseth.

UD ikke informert

Før turen til Tan-Tan hadde de fire besøkt Vest-Sahara hvor de har møtt sahrawiske aktivister, demonstranter og ofre for politivold.

Utenriksdepartementet er ikke informert om hendelsen i Sør-Marokko.

- Vi kjenner ikke til denne konkrete saken, og det vil derfor heller ikke være naturlig å gi noen kommentar, sier underdirektør Frode O. Andersen til NTB.

18 norske ungdomsorganisasjoner har samlet seg på tvers av politisk tilhørighet, fagfelt og interesser om et felles prosjekt om Vest-Sahara.

P.S: I januar i 2011 oppsto en lignende situasjon da to NTNU-studenter ble pågrepet av politi i Vest-Sahara. De ble tatt i forvaring på flyplassen i Marrakech inntil de kunne sette seg på et fly hjem.