41 personer skal være tatt som gisler, ifølge det mauritanske nyhetsbyrået AIN. Ingen andre har så langt bekreftet antallet, skriver Bergens Tidende.

Terrorgruppen Katibat Moulathamine har tatt på seg ansvaret for angrepet i byen In Ameinas.

Bakgrunnen skal være Frankrikes intervensjon i nabolandet Mali.

Angrep klokken 05.50

Angrepet skal ha skjedd etter at en gruppe tok seg på anlegget klokken 05.50 i dag tidlig. Statoil opererer anlegget sammen med BP og det algierske, statseide selskapet Sonatrach.

Nå truer gruppen - som betyr Den maskerte brigade - med å sprenge hele anlegget dersom de blir angrepet av den algierske hæren.

Det melder den algierske avisen Dernieres Nouvelles d'Algérie. Gislene og gisseltakerne skal fortsatt være inne på anlegget.

To personer skal være drept. Seks personer - to utlendinger, to politifolk og to sikkerhetsvakter - skal være skadet.

Ifølge algirske myndigheter, skal gisselkapringssituasjonen ha startet med angrep på en buss. Flere nordmenn var på denne bussen.

Siden forskanset gruppen seg med gisler på anlegget. Den algierske hæren er utenfor, ifølge den algierske avisen.

Kuleregn

Minst fem personer fra Vestlandet skal være i området. Tre nordmenn skal være kidnappet, ifølge AIN.

BT har ikke fått bekreftet om noen fra Vestlandet skal være blant gislene. En 55-åring fra Østlandet er derimot blant de kidnappede, slik hans kone bekreftet tidligere i dag til BT.

Til ba.no forteller Vigdis Sletten at mannen Håkon Sletten fra Bergen er blant de som slapp unna kuleregnet i dag tidlig med et nødskrik.

- Håkon måtte kaste seg ned på gulvet, kulene suste rett over hodet på ham. Heldigvis slapp han unna, sier konen til BA.

Ifølge henne, skulle mannen ha reist hjem til Norge i dag.

Statoil planlegger å opprette et pårørendesenter i Bergen.

Til Strilen forteller en person om

– Vi var bare to hundre meter fra leiren da de dukket frem fra mørket og skjøt mot oss, sier Berg til Strilen. BT publiserer ikke fornavnet hans.

Kriseutvalg innkalt

Helsedirektoratet har fått delegert ansvar fra Helse- og omsorgsdepartementet for å koordinere helseberedskapen i forbindelse med situasjonen i Algerie.

De har kalt inn direktoratets kriseutvalg.

- Vi har tatt kontakt med de vi skal ta kontakt med og er i beredskap. Mer vet jeg ikke ennå, sier pressekontakt Jo Heldaas.