Regjeringssamarbeid var ett av hovedtemaene under Adresseavisens og NRKs debattmøte på Dokkhuset i går kveld. Verken KrF eller Venstre ville avsløre noen plan B, utover at de vil i regjering med Høyre.

- Vi blir et regjeringsparti. Se på Lindas fine, grønne klær i dag. Når Ventre kommer i regjering skal vi gjøre Erna både grønnere og varmere, lovte Venstres Jon Gunnes.

KrFs Øyvind Håbrekke var også klar for regjering:

– Vi vil i regjering. Så er det opp til velgerne å bestemme om det er et sterkt KrF.

– Har dere ikke gitt fra dere forhandlingskort med å si støtte til ny regjering uansett, spurte programlederne.

– Vi vil ha ny regjering, svarte Håbrekke.

Størrelsen teller

Per Sandbergs kommentar til regjeringdebatten, var følgende:

- Størrelsen betyr noe, har jeg forstått, til allmenn latter.

- Trond (Giske, red.anm) fremstår med stor frykt for at Frp kommer i regjering. Det skjønner jeg godt. Når det har gått fire år er det ingen som vil bli kvitt oss, spådde Sandberg.

De Grønnes Harald Nissen fikk spørsmål om det viktigste var å holde Frp utenfor regjeringskontorene.

- Det er ikke det viktigste for oss. Det viktigste for De Grønne er at klimadebatten kommer på dagsordenen. Om vi blir to eller seks eller sju, så kommer vi til å stå løpet ut.

Også Høyres Linda C. Helleland holdt fast på Høyres plan A: Firepartiregjering.

- Vi ønsker å samarbeide med alle tre. Og alle tre ønsker å samarbeide med oss. Det er mye som forener oss, forsikret Helleland.

Rødts Ronny Kjelsberg kunne også love velgerne noe:

- Vi ønsker oss en regjering som ligger så langt unna Høyre og Frp som det er mulig å komme.

Sps Heidi Greni fikk spørsmål om det var aktuelt å skifte side.

- Ikke så lenge de borgerlige fører en distrikts- jordbruks og kommunepolitikk som nå, svarte hun.

Statskupp?

- Kan Ap styre i mindretallsregjering, lurte programlederne.

- Vi kan ikke gjøre det uten flertall. Vi kan ikke begå statskupp heller, forsikret Trond Giske. Men etter å ha blitt utfordret gjentatte ganger åpnet han litt på lokket for Aps plan B.

–Vi må innse at det er en mulighet for borgerlig flertall. Det mest sannsynlige er at Høyre og Frp danner regjering. Men vi vil gjøre alt vi kan for å hindre gjennomføring av Frp-politikk og hvis samarbeidet bryter sammen er det mulig at Ap igjen tar ansvar, slik vi gjorde det i 1986, 1990 og 2000. Vi kan rett og slett få en Gro-situasjon. Men da må ha et parlamentarisk grunnlag. Og dersom KrF og Venstre ønsker Frp i regjering, ja, da er det Frp som styrer Norge, sa Giske.

Plan A død

Kilder i Ap Adresseavisen har snakket med sier at de rødgrønne forlengst har erkjent at flertallet ryker. Plan A er allerede død. Det skal ha vært en lengre diskusjon internt i Ap om det er riktig at Jens Stoltenberg, under kveldens partilederdebatt er tydelig på at partiet er klar til å ta over regjeringsmakten hvis de borgerlige ikke finner en styringsdyktig løsning.

- Alternativet til Ap er kaos. Vi må si det høyt, at vi er om nødvendig villig til å styre alene. Folk sier det til oss: Vi vil jo ha Jens, som statsminister. Da må vi si at de kan få det, uten Sp og SV. Vi kan ikke late som det ikke er en realitet, framholdes det.

Sterkt løfte fra Valen

I går var det flere som innså at det rødgrønne samarbeidet var over. Under den opphetede innvandringsdebatten kom Snorre Valen med et overraskende løfte:

- Jeg kommer aldri mer til å støtte en regjering som ikke fører en mildere asylpolitikk for barn, erklærte Valen.

Fortjener ingen klem

Også Per Sandberg og Snorre Valen havnet i en heftig innvandringsdebatt. Per Sandberg mente at SV drev kampanje mot han selv i innvandringsspørsmålet på grunn av kampanjen: Kom skal du få en innvandrerklem, Per Sandberg.

- Du fortjener ingen innvandrerklem, mente Valen.

- Jeg får vesentlig flere klemmer enn du noensinne vil få, raste Sandberg tilbake.

Den andre debatten som fikk opp temperaturen, var privatisering. Høyres Linda H. Helleland åpnet med å forsikre om at Høyre mente at den offentlige skolen er viktigst. Og fortsatte:

- Er det sånn at Ap frykter at han Tore, kompisen din, fylkesordføreren, skal lage så dårlige videregående skoler at elevene flykter over til private, spurte Helleland Trond Giske.

Giske repliserte at Kristin Clemet i 2005 godkjente 1300 private skoleplasser i Sør-Trøndelag.