Det melder Universitetsavisa.

Beredskapsledelsen ved NTNU har i helga jobbet med å skaffe seg oversikt over ansatte, studenter og doktorgradskandidater som befinner seg i det jordskjelvrammede landet. Det er sju personer fra NTNU som befinner seg i landet.

– Vi begynte lørdag morgen arbeidet med å skaffe oss oversikt over hvor mange fra NTNU som er i Nepal. To personer hadde vi litt problemer med å komme i kontakt med, men vi fikk etter hvert kontakt med alle sju, sier sikkerhets- og beredskapsleder Lars Strømmen ved NTNU til adressa.no.

Prøver å få kontakt

En nepaleser som skal begynne på doktorgraden sin ved NTNU i september, var ved 14-tiden mandag fortsatt ikke gjort rede for. Strømmen sier at NTNU har vært i tett dialog med UD etter at jordskjelvet rammet Nepal.

NTNU har samarbeid med universitetet i Katmandu og et sykehus. De har utveksling og samarbeid om fagene vannkraft, elkraft og medisin. Åtte studenter fra HiST er på praksis i Nepal og har kommet uskadd fra jordskjelvet, ifølge Universitetsavisa.

Brudd- og klemskader

Anestesilege Erik Solligård ved St. Olavs Hospital  kom hjem fra Katmandu tirsdag, fire dager før det kraftige jordskjelvet rammet Nepal. Solligård og kona, barnelege Kari Risnes, er jevnlig på Dhulikhel-sykehuset 30 kilometer øst for Katmandu. Ekteparet jobber med et NTNU-prosjekt der de innfører nye metoder for å bedre systemene ved sykehuset. Nå er han daglig i kontakt med sykehuset, der barneavdelingen er skadd.

– Den første dagen fikk sykehuset inn 300 pasienter. Mange ble behandlet utendørs. Ingen tør å være inne på sykehuset. 37 personer ble operert første dagen, og til enhver tid står 50 på venteliste.

Pasientene kommer med brudd- og klemskader etter de voldsomme ødeleggelsene. Mer enn 600 svært hardt skadde pasienter er behandlet siden lørdag.

Klar til å reise ut

Solligård sier han er klar til å reise ut hvis UD ønsker det.

– Alle frykter omfanget av dette. Det er landsbyer man ennå ikke har kommet til. Det er mye leire og regntid, noe som kan føre til nye ras. I regntiden kommer også infeksjonene, med kloakk og mangel på rent vann, sier Solligård.

Kapasiteten på helsevesenet, som har store utfordringer fra før, er nå sprengt.

– Det er ingen transportmuligheter for å bringe folk til sykehus. Sykehuset begynner å gå tom for utstyr. Det er nesten ingen tilbud om nevrokirurgi, og jeg antar det er mye hodeskader etter jordskjelvet. Ute på landsbygda er det stor mangel på helsepersonell fra før, sier Solligård.

Les også: Nesten en million barn hardt rammet i Nepal