Karianne Strand fra Stavanger har bodd på Alcudia, Mallorca, i 26 år. I 17 av årene har hun drevet restauranten Portofino. Hun fortviler over utviklingen all inclusive har hatt på lokalsamfunnet.

- Økonomisk krise er ikke problemet her på Mallorca, problemet er all inclusive. Det er ingen folk i gatene, og vi alle sliter noe kolossalt. Det er desperate tilstander, sier hun, og fortsetter:

- Vi ligger i den travleste gata, kalt dollargata fra gammelt av. Til og med da går det dårlig. Det er ingenting som fungerer. Vi var 27 ansatte. Nå er det 11. Alle lokale bedrifter mister levebrødet. Huset vårt er til salgs. Vi har 400 søknader som ligger på restauranten, og folk trygler om å få jobb. Det er helt ekstremt.

Turister utnytter situasjonen

Det var mandag at adressa.no publiserte kronikken Brems all inclusive. Kronikkforfatter Tomas Skjølsvold mener, i likhet med Strand, at all inclusive ødelegger for det lokale næringslivet. All inclusive-fenomenet har blitt heftig debattert på sosiale medier i dagene etterpå.

- Responsen overrasket meg, selv om jeg skjønner at det engasjerer. Det er nok mange som pakker for sydenturen akkurat i disse dager som kanskje kjenner at teksten stikker litt, sier Skjølsvold.

På Mallorca sier Strand at utviklingen, som hun kaller grusom, startet for 5-6 år siden. Hun forteller også at turister utnytter situasjonen.

- Folk vet at vi sliter, og utnytter dette til å forhandle seg til en enda lavere pris. "Gratis kaffe, gratis champagne". Det har blitt trist å drive.

- Alt blir ødelagt

Strand sier at de prøver så godt de kan, men at det er nærmest umulig å få restauranten til å gå rundt.

- Hvert år er det verre og verre, og i år har det vært helt ekstremt. Folk går knapt utenfor hotellkompleksene. Tragisk er det! Jeg kan ikke begripe med min forstand at det er lovlig. Det er bare så forferdelig hvordan alt annet blir ødelagt. På isolerte reisemål skjønner jeg godt bruken av all inclusive, men så lenge alt er bygd opp med turistkulturen som hovedinntekt forstår jeg det ikke.

Strand forteller at utviklingen også har ført til at de ikke har midler til å pusse opp, og at lokalsamfunnet er inne i en håpløs sirkel.

Til tross for de dårlige utsiktene, har Strand forståelse for de reisendes side av saken.

-  Jeg forstår de reisende, det er det verste av alt. Det er mange med lavt budsjett, og det har blitt veldig dyrt etter euroen kom. Så det er en fastlåst situasjon, sier hun.

Strand har ikke mistet håpet ennå, men vil prøve så lenge det går.

- Enn hvis det verste skjer?

- Jeg orker ikke tenke så langt. Nå krysser jeg fingrene for høysesongen og juli, men jeg har mine tvil. Jeg er meget bekymret.