Norges nye statsminister blir Erna Solberg. Høyre ligger an til å gjøre et historisk godt valg, men Fremskrittspartiet kan bli langt sterkere enn mange målinger har vist. Styrkeforholdet de borgerlig partien imellom blir et spenningsmoment ut over kvelden. Det er likevel hevet over tvil at de borgerlige vinner valget, og de rødgrønne taper så det suser.

Det kan til og med hende at SV faller under sperregrensen og blir tilnærmet utradert i rikspolitikken.

Høyre-bølgen slik den fremstår nå rett etter av valglokalene er stengt, synes svakere enn det målingene har angitt. Frps stilling har vært meget usikker gjennom hele valgkampen, og valgdagsmålingen til TV2 og NRKs prognose angir en oppslutning rundt 16 prosent. Det er et godt valg for Frp.

Høyre er helt nede på 24 prosent på TV2-målingene, noe som er lavere enn det vi har sett gjennom hele valgkampen. Mange har ment at Høyre har gjort en dårlig valgkamp, og dersom 24 prosent står seg når stemmene telles ut over kvelden, er det på sett og vis riktig. Likevel har Høyre gjort et svært godt valg målt mot de siste valgene, og de borgerlig til sammen har gjort et brakvalg.

Det blir regjeringsskifte. Og det blir Erna som statsminister. Jens Stoltenberg må belage seg på en opposisjonstilværelse. Det rødgrønne samarbeidet er snart slutt. Men alt tyder nå på at Arbeiderpartiet blir det klart største partiet, noe som er meget viktig for Stoltenberg og Ap. For det betyr at Ap igjen kan overta makten dersom de borgerlige ikke makter å holde sammen.

Ingen vet hvilken regjering vi nå kan få - men en ny regjering blir det.