Vindens styrke og retning det neste døgnet kan avgjøre katastrofens omfang.

Flere tusen mennesker har fått beskjed om å gjøre seg klare til å forlate sine hjem. Skogbrannen er den største i Sverige i nyere tid og krevde sitt første dødsoffer tirsdag.

Krisesentre er etablert flere steder og i Norberg, det eneste tettstedet i Norbergs kommune, er 4.500 innbyggere tirsdag ettermiddag forberedt på å evakuere. Tettstedets bibliotek fungerer som samlingsplass.

Fra før av er 1.200 personer evakuert i Gammelby, Ängelsberg, Västervåla, Sörhörende, Stenbroviken og Hörnsjöfors.

– Jeg hadde ti minutter på meg og fikk ikke med meg noe, sier Katarina Lans.

Hun ble nødt til å forlate hjemmet sitt i Broarna allerede mandag.

Raskere enn normalt

Storbrannen spredte seg uvanlig raskt, ifølge svenske medier. Allerede tirsdag formiddag hadde den grep om et område på 10 ganger 15 kilometer. Senere på dagen anskueliggjorde svenske medier det enorme omfanget med opplysningen om at brannområdet tilsvarte 21.000 fotballbaner.

Svært høy temperatur, ekstrem tørke og vind har satt fart i brannen. Det kjempes nå ikke for å slukke den, men for å begrense den, ifølge lokale myndighetene i Västmanland. De frykter at slukningsarbeidet vil kunne pågå så lenge som i én måned.

Det svenske forsvaret har satt inn uvanlig mye personell og materiell i kampen mot brannen, og den svenske staten tok tirsdag over ansvaret for innsatsen til de kommunale redningstjenestene.

Frustrasjon

Til tross for dette tiltar frustrasjonen blant brannmannskapene, ifølge svenske medier. Kommunikasjonen er dårlig og flere brannmenn venter på direktiv for å kunne vite hva de skal gjøre, skriver Expressen.

– Ingen vet hva de skal gjøre. De tar inn folk fra Stockholm, Midt-Sverige, overalt. Men ingen tar hånd om noen så man vet ikke hva man skal gjøre, sier Derek Säll til avisen.

Han har bistått i kampen mot brannen siden lørdag.

Omringet av brannen

Mannen som er funnet omkommet i brannen, skal være i 30-årene. Han ble funnet sterkt forbrent nord for Stabäck like etter midnatt natt til tirsdag.

Den omkomne er ikke endelig identifisert, men skal komme fra Dalarna, ifølge opplysninger politiet har gitt Dala-Demokraten.

En annen mann, som antas å ha arbeidet sammen med den omkomne, er funnet sterkt skadd. De to skal ha blitt omringet av brannen etter en ulykke med en tømmerbil.

Over hundre deltar

I tillegg til at mannskaper fra forsvaret bistår brannvesenet, er 13 helikoptre satt inn for å slippe vann over flammene.

Sverige har bedt om hjelp til slukningsarbeidet via EU-kommisjonens katastrofeorgan ERCC.

To italienske spesialfly settes inn i slukningsarbeidet tirsdag. De kan frakte opptil fem kubikkmeter vann hver. Også to fly fra Frankrike av samme type settes inn i arbeidet. Flyene som kommer fra Frankrike tirsdag kveld kommer ikke til å begynne sitt arbeid før onsdag, skriver SVT.

Flyene krever spesiell tillatelse ettersom det dreier seg om militærfly. Dessuten må flyene få påfyll av drivstoff og pilotene hvile.

Preger innenrikspolitikken

Skogbrannen i Midt-Sverige dominerte tirsdag landets innenrikspolitikk. Forsvarsminister Karin Enström og landbruksminister Eskil Erlandsson var på plass i det brannherjede området. Sosialdemokratenes partileder Stefan Löfven var tirsdag ettermiddag på vei til Västmanland, ifølge Expressen.

Samtidig meldes det at statsminister Fredrik Reinfeldt blir holdt løpende informert om utviklingen av regjeringens kriseråd. Men statsministeren skal ifølge svenske medier ikke ha planer om å reise til området ettersom den ansvarlige ministeren Karin Enström allerede er der.

Mannen som er funnet omkommet i brannen, skal være i 30-årene. Han ble funnet sterkt forbrent nord for Stabäck like etter midnatt natt til tirsdag. Foto: ntb scanpix