Når portforbudet inntrer klokken to i natt kan hæren igjen angripe demonstrantene i Kairo.

- Men jeg skal bli her i natt også, selv om hæren kommer på nytt, sier demonstranten Hammad på et stotrende engelsk.

Han viser frem en bandasjert arm som han sier ble skadet under kampene mellom hæren og demonstranter natt til lørdag.

Minst én drept

Adresseavisens reporter kunne selv fra hotellrommet høre hvordan skuddsalvene gjallet i gatene rundt Tahrir-plassen fra tretiden om natten.

Ifølge lokale medier ble minst én person drept og flere titalls personer skadet. Hva som nøyaktig skjedde kommer an på hvem du spør. Enkelte demonstranter sier hæren angrep uten knussel da portforbudet inntrådte klokken to, mens militærjuntaen som nå styrer i Egypt hevder demonstrantene provoserte frem hærens reaksjoner ved å skape kvalm.

Brente biler

Men lørdag morgen samlet igjen flere hundre demonstranter seg på den såkalte Frigjøringsplassen i Kairo sentrum. To oppbrente biler vitnet om sammenstøtene fra dagen før, og demonstrantene hadde lagt piggtråd rundt inngangene der ungdomsgrupper ba høflig om dokumentasjon fra de som ville inn på området.

- Vi ber om ID for å forsikre oss om at ikke kriminelle elementer deltar i demonstrasjonen, forklarer en mann i begynnelsen av 20-årene.

Presset bort

Det har gått over en måned siden president Mubarak ble presset til å forlate makten. Hæren tok over makten og skal etter planen beholde den frem til det avholdes valg i september.

Men demonstrantene er utålmodige og mener de demokratiske fremskrittene går for sakte i landet. De ønsker også å få Mubarak og andre korrupsjonssiktede eksledere stilt for retten. Det var dette kravet som gikk igjen under fredagens demonstrasjon.

Feltmarskalken Mohammad Hussein Tantawi som i skrivende stund er Egypts ledende autoritet ble i sin tid håndplukket av Mubarak, og mange mener at Tawani derfor fortsatt føler lojalitet til den avgåtte diktatoren.

Nå krever de at Tawani må gå av.

Ved hjelp av piggtrådbarrikader prøver demonstrantene å holde hæren på avstand Foto: TROND OLA TILSETH
Demonstrantene mener militærjuntaen som tok over etter Mubaraks avgang ikke lenger er folkets tjener. Foto: TROND OLA TILSETH
Disse patronhylsene er fra demonstrasjonene natt til lørdag, forklarer denne demonstranten. Foto: TROND OLA TILSETH