- Det er viktig at situasjonen i de rurale områdene i Nepal blir belyst i media, da situasjonen er kritisk og regntiden nærmer seg, sier Sørensen.

Tirsdag ankom 23-åringen og kameraten Arjun Basnet (34) Nepals hovedstad Katmandu, etter tre dager i Sindhupalchok-distriktet.

Mens innbyggerne i distriktet søndag var i ferd med å begrave de omkomne etter jordskjelvet lørdag, inntraff et nytt jordskjelv - med episenter i selve regionen.

- Skjelvet var svakere enn det første, men gjorde store ødeleggelser i distriktet. En stor del av husene har rast sammen, og det er uklart hvor mange skadde som må hentes ut for øyeblikkelig hjelp, sier Basnet.

- Skadene er så omfattende enkelte steder, at folk ikke vet hvor de skal begynne å lete etter mennesker. Man ser tilfeller hvor begravelser er blitt prioritert foran å lete etter mennesker i ruinene, sier Sørensen.

Skjelvet i distriktet er målt til 6,5 på Richters skala.

Landsbygda hardest rammet

Det første jordskjelvet rammet Nepal på lørdag. Det hadde en styrke på 7,9 på Richters skala, med episenter cirka 80 kilometer nordvest for Katmandu. Også dette skjelvet rammet Sindhupalchok-distriktet nordøst for Katmandu hardt.

Sørensen er fra Orkanger, og studerer fysioterapi ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (Hist). Sammen med fire medstudenter har hun hatt praksis på et sykehus i Katmandu de siste seks ukene.

Les også: 15 studenter fra NTNU og Hist i Nepal

Dagen før det første jordskjelvet inntraff, besøkte Sørensen sin venn Arjun Basnet i landbyen hans, Chanaute Bazar i Sindhupalchok-distriktet.

Basnet er utdannet arkitekt ved NTNU i Trondheim. Nå jobber han med å tegne hus i hjemlandet. Ved hjelp av midler fra norske hjelpeorganisasjoner, har han etablert et helsesenter i Chanaute Bazar, som Sørensen og flere skulle besøke. Helsesenteret er nå lagt i ruiner.

Les også: Knut Brende har sovet ute i to døgn

Bilder fra hovedstaden Katmandu viser store ødeleggelser. Byen ligger cirka 80 kilometer fra episenteret til det første og største jordskjelvet. Ifølge nepalske myndigheter er Sindhupalchok-distriktet hardest rammet av de totalt 75 distriktene i Nepal. Tre millioner mennesker bor i Katmandu-distriktet, og over 1400 er bekreftet omkommet. I Sindhupalchok bor 100 000 mennesker, og like mange - over 1400 - er så langt bekreftet døde.

Torsdag morgen meldes nyhetsbyrået AP at over 5400 er bekreftet omkomne i Nepal. Fordelingen på distrikt er uvisst. Alle studentene fra Hist er i god behold.

Sov under presenning

- Tallene på omkomne opp mot innbyggertallet i Sindhupalchok-distriktet sier mye om skadeomfanget. Standarden på husene er langt dårligere enn i de store byene, og hjelpen har så langt sviktet i å komme frem, sier Sørensen.

23-åringen fra Orkanger sier det er viktig at nødhjelp vender blikket mot de mer fjerntliggende områdene av Nepal.

Les også: Norge øker støtten til Nepal med 100 millioner kroner

- Innbyggerne har så langt hatt mat og rent vann, men dette er i ferd med å gå tomt. Det er ikke trygt å gå inn i husene etter nye forsyninger. Mulighetene for å opprettholde god hygiene svekkes stadig, og organisering av sanitære områder rundt leirene er mangelfull. Det trengs robuste telt, medisinsk personale og store mengder informasjon om hvordan innbyggerne i landsbyene bør organisere seg i ukene fremover, sier Sørensen.

Les også: 250 savnet etter nytt snøskred i Nepal

- Monsuntiden starter vanligvis i juni, og med svært varmt og fuktig klima er det fare for at epidemier skal spre seg, sier Basnet.

Fare for etterskjelv og ødelagte veier gjorde det vanskelig for dem å komme seg til Katmandu. De bodde derfor på et risjorde under en presenning i tre dager.

- I Chanaute Bazar var det mange dyktige innbyggere som fikk organisert et ordentlig leirområde på et risjorde ved elven, sier Sørensen.

- Staten var ikke forberedt

Først to dager etter det første jordskjelvet ankom to amerikanske snekkere fra en hjelpeorganisasjon Chanaute Bazar. Arjun Basnets slektning er guvernør i Sindhupalchok-regionen, og jobbet fra Katmandu med å sende helikopter for å hente hardt skadde.

- De måtte prioritere hardt hvem de skulle ta med seg, forklarer Sørensen.

Les også: Norsk redningslag på plass i Katmandu

Myndighetene er ifølge Sørensen og Basnet lite til hjelp.

- Det er helt tydelig at staten ikke er forberedt på en katastrofe av slikt omfang. Førsteberedskapen som kom til landsbygda var utelukkende organisert av privatpersoner, sier Sørensen.

- Hjelpen fra myndighetene vil komme, men vi frykter det vil ta lang tid for de kommer til mer fjerntliggende områder, sier Basnet.

Fare for epidemier

Tre dager etter skjelvet kom Sørensen og Basnet seg ned til Katmandu med bil.

- Regn har lagt store sprekker i veiene på flere strekninger. Snart vil det regne enda mer, og da kommer flere strekninger til å rase ut, sier Sørensen.

Busser er satt opp fra landsbygda til Katmandu.

- De er stappfulle. Folk sitter på taket, forklarer Sørensen, som i løpet av denne uka vender hjem til Norge.

Over 50 000 mennesker sover i provisoriske teltløsninger på en slette i Katmandu. Dette fordi det er farlig å gå inn i husene. En må regne med at det tar månedsvis før situasjonen i Nepal er levelig.