Ebola-epidemien har rammet landene Guinea, Sierra Leone og Liberia. Det er i tillegg påvist smitte i Nigeria. Foto: ADRESSEAVISEN GRAFIKK

- Det er en tung avgjørelse for oss å stenge. Vi har vært der i mange år, men nå er risikoen for stor, sier kirurg Håkon Angell Bolkan ved St. Olavs Hospital til adressa.no.

Bolkan jobbet selv i Sierra Leone frem til juni. Kirurgen styreleder i Capacare, en organisasjon som driver med kirurgisk opplæring av helsepersonell i Sierra Leone. Capacare holder til i Trondheim og flere ansatte fra St. Olavs Hospital i Trondheim har vært i det vestafrikanske landet ved flere anledninger i løpet av de siste fire årene. Nå er det midlertidig slutt.

Får trusler

Situasjonen i kjølvannet av at en ebola-epidemi har rammet Sierra Leone, Guinea og Liberia gjør at Capacare nå trekker sine folk ut, og stenger sykehuset som ligger i et område kalt Masanga hvor det bor om lag 400 000 mennesker.

Fra Trondheim har Håkon Angell Bolkan vært i daglig kontakt med ansatte ved sykehuset. De har fortalt om trusler mot helsepersonell. Årsaken til det er rutiner som skal begrense spredningen av sykdommen. Ebola overføres gjennom dråpesmitte, og derfor isoleres personer som har fått påvist sykdommen.

- Vi har gravlagt personer utenom vanlige begravelsesrutiner – noe som har ført til sinne og trusler fra lokalbefolkningen, sier legen.

Ifølge Bolkan er det vanskelige å få lokalbefolkningen til å skjønne at isolasjon av pasienter kan begrense antall smittede.

- Langt på vei er det største problemet folks forståelse for hvordan de skal forholde seg til sykdommen. Helsearbeidet vanskeliggjøres av at folk vil unngå å bli isolert, fordi de tenker at da blir de syke. Dermed unnlater de å fortelle at de har vært i begravelser til personer som har dødd av ebola og de unnlater å fortelle at de har vært i kontakt med smittede.

Svært dødelig

«Med blødende hjerte og tårer i øynene forlot jeg Masanga», slik beskrev legen Peter Bo Jørgensen sin avskjed med sykehuset i en blogg onsdag. Den danske legen har oppholdt seg i Sierra Leone under i perioden hvor sykdomsutbruddet utviklet seg til en epidemi over landegrenser. Omfanget gjør at Capacare vil holde sitt sykehus stengt inntil videre.

- Vi har ingen tro på at epidemien blir begrenset eller at situasjonen kommer under kontroll med det første, sier Håkon Angell Bolkan.

Ebola har dødelighet på opp mot 90 prosent, og det finnes ingen kur eller vaksine. I løpet av helgen krevde Ebola 45 nye ofre. Totalt har over 900 mennesker mistet livet som følge av sykdommen i Vest-Afrika.

Ebola-pasient til Europa

Torsdag morgen landet den første europeiske pasienten utenfor Madrid. Den spanske presten Miguel Pajares (75) ble smittet av ebola under arbeid i Liberias hovedstad Monrovia. Et spesialutrustet militærfly brakte 75-åringen til Madrid hvor han vil få behandling, ifølge NRK.

To amerikanske helsearbeidere er tidligere fløyet tilbake til hjemlandet etter å ha pådratt seg sykdommen under helsearbeid i Liberia. En av dem, en lege, har fått behandling med en eksperimentell medisin. Mannen skal ha respondert godt på behandlingen noe som har ført til krav om at medisinen også deles med de rammede landene i Vest-Afrika.

Lederen av det nasjonale helseinstituttet i USA, Anthony Fanci, sier til CNN at det imidlertid ikke er produsert nok doser til å starte behandling i stor skala.

Who skriver på sine sider at et panel skal se om det er etisk forsvarlig å bruke den eksperimentelle medisinen mot utbruddet i Vest-Afrika.

En spansk prest som ble smittet av Ebola i Liberia, ble torsdag fløyet hjem for behandling. Foto: SCANPIX
En amerikansk lege som ble smittet av Ebola ble hentet hjem. Her blir legen transportert til sykehus i Atlanta iført beskyttelsesutstyr som skal hindre smitte. Foto: SCANPIX