Niklas Baarli i Verdens rikeste land innrømmet at han hadde brukt tida på videregående skole til å spille Counter Strike med kompiser bak i klasserommet. Før han bare lot være å dra på skolen og satt hjemme og spilte det samme spillet.

- Helt konge, hadde han det.

Det er ikke spesielt typisk for en skoledropout, konstaterte professor i pedagogikk, Sølvi Lillejord.

- Noen går det riktignok bra med – de som er aktive jobbsøkere, fortalte Lillejord som innrømmet at hun blir like overrasket over antallet elever som ikke fullfører skolen hver gang hun hører tallet, nemlig over 18 000.

Meldte seg inn i SV

- Det settes inn mange tiltak, men det ser ikke ut som de har effekt. Det som virker er å bygge tette relasjoner rundt eleven, fortalte Lillejord.

- At læreren snakker med eleven. At det er noen til stede for eleven. Noen må tro på dem, og de må støtte dem.

Ingrid Marie Isachsen er andrekandidat på SVs liste i Trondheim. Også hun var en som ikke kom seg på skolen. Hennes problem var søvn.

- Du hadde det tøft, var det noen som hjalp deg, spurte programleder Ingunn Solheim.

- Helsesøster var til stede på skolen bare mandag etter 12. Men så møtte jeg verdens beste helsesøster. Hun hette Berit. Hun ga alt for at det skulle ordne seg. Målet mitt med å engasjere meg i politikken er at alle skal møte en Berit når de trenger det, sa Ingrid Marie Isachsen.

TA VALGOMATEN 2015: Hvilket parti er du mest enig med i Trondheim?

Brukte bare fire mill.

Ordfører Rita Ottervik ble utfordret på dette.

- Vårt mål er at alle skal møte ei åpen dør til hos helsesøster, kommenterte Ottervik og Høyres Yngve Brox var helt enig i at Trondheim må få nye helsesøstre.

Men Iben Nygaard i Elevorganisasjonen utfordret de to som kjemper om å bli ordfører i byen. Det viser seg nemlig at Trondheim bare har brukt fire av ti millioner regjeringen hadde satt av til skolehelsetjeneste til å ansette helsesøstre.

- Både Yngve og Rita skuffer meg. De har ikke satt av de øremerkede midlene til det de skulle brukes til.

- Vi kan velge å øke mer. Eller vi kan velge å krysse fingrene på at det går bra med ungdommene. Ikke en særlig sikker oppskrift, påpekte sier Ingrid Marie Isachsen.