- Avkastningen i kraftfondet er satt av til bygging av skole og sykehjemsplasser, og er ikke noe vi kan ta høy risiko med, sier Marek Jasinski, kommunalråd for Arbeiderpartiet.

Dette er Jasinskis reaksjon etter å ha lest lørdagskommentaren i Adresseavisen lørdag 6. august. Der skriver sjefredaktør i avisen Tor Olav Mørseth at kommunen bør øremerke deler av kraftfondet til å investere i teknologibedrifter.

Kraftfondet ble opprettet i 2002, og forvalter pengene kommunen fikk da Trondheim Energiverk ble solgt til Statkraft. Ved utgangen av 2015 hadde fondet en kapital på nær 5,9 milliarder kroner.

Mørseth argumenterer for at dette både kan gi avkastning og være med på å utvikle regionen. Verken Høyre eller Arbeiderpartiet i Trondheim mener at dette er den riktige løsningen for å øke verdiskapningen innenfor teknologibransjen.

Indirekte investeringer

Jasinski mener at kraftfondet skal forbeholdes investeringer med lav risiko. Han mener at det er bedre å investere i teknologibedrifter i oppstartsfase gjennom tiltaksfondet, slik kommunen gjør i dag.

- Tiltaksfondet er et næringsutviklingstiltak og åpner derfor for høyere risiko, sier han.

Både Jasinski og Yngve Brox, gruppeleder og kommunalråd for Høyre, er positiv til den nye gründerstrategien som skal legges fram ved bystyremøtet 25. august. I strategien står det at Trondheim kommunes kraftfond har rene finansielle motiver, med høyest mulig avkastning for lavest mulig risiko.

Les også: Trøndelag og Oslo-området best på innovasjon i Norge

Brox er likevel mer åpen for at kraftfondet kan investere i teknologibedrifter enn Jasinski. Brox kommenterte først saken i en facebooktråd.

- Jeg er positiv hvis fagfolket i kraftfondet anbefaler en slik investering innenfor dagens mandat. Investeringene må da være basert på lønnsomhet, slik at vi sikrer velferden til innbyggerne i kommunen, sier han.

Brox mener at kommunen uansett ikke bør ta risikoen ved å investere direkte i gründerbedrifter, men at kommunen heller kan bidra med investeringer i fond som investerer i teknologibedrifter.

Les også: -Teknologi viktigere enn rock

- Kommunen har lite kompetanse på å investere i gründervirksomhet, så vi bør heller investere i fond som Viking Venture, sier han.

Kommunen har i en periode tidligere investert i Viking Venture, som er et investeringsfond med hovedfokus på IT og olje og gass.

Kommunen som kunde

Både Brox og Jasinski er enig i at kommunen kan bidra til verdiskaping rundt teknologibransjen på andre måter enn som investor.

- Vi kan for eksempel bidra til å utvikle velferdsteknologi ved å være en bevisst kunde. Kommunen kommer til å få god bruk for utvikling på dette området i framtiden, og vi er en av byene som har mulighet til å gå foran på dette, sier Brox.

Jasinski legger vekt på at kommunen bør legge bedre til rette for at gründerbedrifter kan vinne anbud i kommunen.

- Trondheim kommune har 13000 ansatte og er den største arbeidsplassen nord for Dovre. Vi må sørge for at kommunen blir en større arena for utvikling av teknologi, og at gründerbedrifter har en reell sjanse i anbudsprosesser, sier Jasinski.

Gruppeleder og kommunalråd Yngve Brox (H) mener at det er viktig at kommunen blir en god kunde for teknologibransjen. Foto: Morten Antonsen