Det kommer frem i undersøkelse som Energi Norge har gjort av fjerde kvartal for 2013. Selskapet har kartlagt hvor mange husstander i Norge som mistet strømmen før jul.

Flere tusen hjem i Trøndelag og på Nordmøre ble strømløse som følge av ekstremværet «Hilde» i november, tett etterfulgt av ekstremværet «Ivar» i desember. I undersøkelsene til Energi Norge kommer det frem at Midt-Norge var den regionen som ble rammet hardest, der to av fem mistet strømmen, mot én av fem på landsbasis.

- Det kan se ut til at flere har tatt inn over seg at klimaendringene vil medføre mer ekstremvær, og at vi ikke kan gardere oss hundre prosent mot strømbrudd. Kraftnæringen planlegger like fullt betydelige investeringer de kommende årene for å styrke forsyningssikkerheten, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge, i en kommentar til undersøkelsen.

Mest fornøyde

I undersøkelsen kommer det også frem at kundene i Midt-Norge var mest fornøyde med nettverskselskapenes innsats for å gjenopprette strømforsyningen og utbredte skader. Hele 67 prosent av trønderne har her et godt eller svært godt inntrykk, mot 52 prosent for et år siden da Energi Norge kartla strømbruddet etter ekstremværet «Dagmar». Kun 4 prosent av innbyggerne har et dårlig inntrykk.

- Det gleder oss at tilfredsheten med nettselskapenes innsats har økt så merkbart siden det forrige store strømutfallet for to år siden. Det bekrefter vårt inntrykk av at beredskapen er blitt bedre og at nettselskapene var raskt ute i felten for å rette feil, fortsetter Øverås.

Ingen garanti

At folk ikke kan være sikret mot fremtidige strømbrudd i regionen er noe de fleste er innforstått med. 66 prosent i Midt-Norge mener det er akseptabelt at det aldri finnes noen garanti for å unngå strømbrudd, mot 17 prosent som mener det er uakseptabelt. Trøndelag er også godt forberedt på fremtidige strømbrudd, da nærmere 70 prosent svarer at de har alternativ oppvarming og lyskilder som ved- eller gassovn, stearinlys, lommelykt eller annet materiale hvis et uvær skulle gi strømbrudd.

- Alle burde tenke gjennom hva de trenger om strømmen skulle bli borte noen timer. Lommelykt med friske batteriet bør være et minimum, og på vinterstid bør man også vurdere mulighetene for alternativ oppvarming, forteller Øverås.