Sjømatnæring i Midt-Norge skaper mer verdier enn på Vestlandet. Men vestlendingene er flinkere til å holde ringvirkningene i sin egen landsdel.

På Vestlandet er andelen ringvirkninger i egen region over 50 prosent. I Midt-Norge er andelen på 23 prosent, ifølge en SINTEF-rapport som ble publisert i dag.

– Vestlandet har en godt utbygd leverandørindustri. Den er mer komplett enn i de andre landsdelene, sier Merete Gisvold Sandberg, hovedforfatter av rapporten.

Hun savner en nasjonal strategi for leverandørindustrien til sjømatnæringen. Leverandørene er blant annet involvert i finansielle tjenester, post- og teletjenester, fiskefôrproduksjon, transport og byggevirksomhet.

- Oljeindustrien støtter sine leverandørener

– I andre næringer har man hatt sterke politiske drivkrefter som har støttet leverandørindustrien. Det beste eksemplet er oljeindustrien. Den har hatt store programmer for å bygge opp leverandørene, sier Sandberg.

Rapporten anbefaler mer midler til leverandørindustrien gjennom Norges forskningsråd og Innovasjon Norge.

– Forskingskomiteer har ikke vært noe naturlig hjem for leverandørene. Men for at de skal bli prioritert, må leverandørene sitte i utvalg og komiteer som bestemmes hva det skal forskes på, og hvor midlene skal gå, sier Merete Gisvold Sandberg.

- Fisk er fremtiden

Rapporten konkluderer med at leverandørene er avgjørende for å utvikle norsk sjømatnæring til å bli mer bærekraftig og konkurransedyktig. Den sier også at det finnes få virkemidler som er myntet på leverandørindustrien.

– Olje og gass er viktig. Men i et lengre perspektiv er det marin sektor som er bærebjelken og skal skape arbeidsplasser, sier Lisbeth Berg-Hansen, som selv har lang fartstid fra oppdrettsbransjen.

Fiskeri- og kystdepartementet arbeider for tiden med en stortingsmelding om Norge som sjømatnasjon. Berg-Hansen håper å ha meldingen ferdig rundt årsskiftet.

Les mer om saken i fredagens utgave av Adresseavisen.