I Midt-Norge er 36,1 prosent bekymret for å miste jobben i privat sektor, viser en undersøkelse blant medlemmer i Norsk ingeniør- og teknologiorganisasjon (Nito).

Det samme tallet for alle sektorer er 28,6 prosent.

– Det er de i privat sektor som føler mest på utryggheten nå. De er mest bekymret for at noe kan skje. Dette er jo ikke folk som har mistet jobben, men folk som sier de føler seg mer utsatte enn tidligere.

Det snakkes mye om nedbemanning og omstilling i bransjen, og det påvirker, sier Nito-president Trond Markussen til Adresseavisen.

– Hvordan påvirker en slik utrygghet arbeidstakerne?– Jeg tror ikke folk mister nattesøvnen, men når noen spør, svarer de at de føler seg mer utrygge.

– Hvilke konsekvenser har en slik utrygghet?– Noen blir nok mer forsiktige med tanke på jobbytte. De vil holde seg i ro og ikke være en nyansatt som står nærmest døra ved en omstilling. Men for ansatte i næringer som jobber tett med petroleumsbransjen, handler det om å risikominimere. Kanskje ønsker disse å komme seg over til andre bransjer, sier Markussen.LES OGSÅ: Studentene velger bort oljefag

Verst på Vestlandet

På landsbasis svarer 21 prosent av Nitos medlemmer nå at de frykter å miste jobben, mot 18,9 prosent i januar. Frykten for å miste jobben er klart størst blant ingeniører på Vestlandet. I Rogaland tror én av tre at de kan rammes av oljenedturen.

Tallene viser hvordan oljenedturen for alvor har begynt å sette spor hos ansatte som ikke for lenge siden kunne velge og vrake i jobber – ingeniørene. Nito har spurt medlemmene sine om de fryktet å miste jobben. Svarene viser at oljetunge Vestlandet skiller seg særlig negativt ut – og at stadig flere ingeniører tror at jobbene deres kan gå med.

På Vestlandet (Sør-Rogaland, Nord-Rogaland/Sunnhordland, Hordaland, og Sogn og Fjordane) har ja-tallet steget fra 25,7 til 29 prosent i alle sektorer.

I Rogaland svarer nå 32,3 prosent ja, mot 30,4 i januar.

– Særlig Rogaland skiller seg ut med over 30 prosent, noe som jo henger sammen med at svært mange i dette fylket jobber i olje- og gassbransjen. Når du ser kolleger rundt deg bli sagt opp og bedriften din mister oppdrag, er det forståelig at noen blir urolige for sin egen jobb, sier Markussen.LES OGSÅ: Oljeprisen tok med seg John Roalds jobb i fallet

15 000 jobber borte

Nå er Nito-presidenten bekymret for at nedbemanningen går for raskt. Forventningen er at antallet arbeidsledige i oljebransjen vil stige, og fagforbundet mener at det er fare for at verdifull kompetanse forsvinner på veien.

For Nito mener at nedturen i oljebransjen er midlertidig, og at ingeniørkompetansen derfor må tas vare på.

– 15 000 jobber i petroleumsindustrien har forsvunnet på kort tid, flere selskaper har varslet ytterligere oppsigelser, og det ventes at ledigheten vil øke. Kombineres dette med at søkningen til oljerelaterte studier har gått ned, mener vi det er grunn til å være bekymret. Samtidig er det viktig å ha med seg at det er ingen tvil om at landet fortsatt har behov for ingeniører selv om det innenfor petroleumsindustrien nå er en del utfordringer, sier Markussen.

Regjeringen

Nå mener Nito at regjeringen må ta utradisjonelle midler i bruk for å hindre at viktig spisskompetanse innen olje og gass går tapt.

– Vi oppfordrer regjeringen til å starte et prosjekt for innovasjon i olje- og gassnæringen. Dette kan også bidra til at kompetansen blir brukt til å utvikle ny teknologi som kan gjøre næringen mer effektiv og grønn.

Markussen peker på at Bondevik-regjeringen gjorde noe lignende da oljeprisen var lav i 1999. Nito mener at hvis prosjektet får næringsliv, universiteter og høyskoler til å samarbeide tettere, sammen med offentlige instanser, så kan det være en vinneroppskrift.LES OGSÅ: Dette er vinnerne og taperne i arbeidsmarkedet

Bølgedal

Forutsetningen for oljedugnaden Nito oppfordrer til, er at fagforbundet mener at nedgangen bransjen opplever nå, ikke er slutten, men en bølgedal.

– Et viktig stikkord her er nye funn; Olje- og energidepartementet lover 51000 årsverk i forbindelse med utbyggingen av Johan Sverdrup. Dette illustrerer behovet for kompetanse framover.

– Hvorfor heller ikke satse på en dugnad for grønnere energi?– Nito mener at vi kan gjøre begge deler, altså satse på petroleumsindustrien og videreutvikle teknologi fra olje- og gassnæringen til fremtidige energikilder, sier Markussen.

Nå venter han på støtte fra myndigheter, politikere og relevante organisasjoner.

– Deretter er det bare å sette i gang med prosjektet i berørte fylker og koble på innovasjon Norge, Forskningsrådet, NAV, høgskoler, og studenter.