24 sørtrønderske kommuner eier brorparten av aksjene i Trønderenergi. Nå vil fem av dem selge seg ut, og to kvitte seg med halvparten av aksjene.

Adresseavisen har vært i kontakt med ordføreren i alle de sju kommunene. Samtlige sier de trenger penger til andre ting.

– Malvik er i gang med nødvendige investeringer som barnehager, skoler og sykehjem, sier Terje Granmo (Ap).

– Snillfjord vurderer salg for å frigjøre kapital til investeringer, sier Anders Johan Krokstad (Sp).

– Vi har behov for å bygge boliger til unge som er fysisk utviklingshemmet, vi må ruste opp sykehjem og dagtilbud, og vi fortsetter å bygge barnehager, sier Erling Lenvik (Ap) i Midtre Gauldal.

– Koster Rissa 31 millioner

Rådmann Vigdis Bolås i Rissa er utpekt til å koordinere kjøperjakten på vegne av de sju kommunene.

– Vi stresser ikke, men målet er å få en avklaring så snart som mulig, sier hun.

Aksjene de sju vil selge, utgjør til sammen 14-15 prosent av de utestående aksjene i Trønderenergi. Alle sier et eventuelt salg må godkjennes av kommunestyret.

I mange år var Trønderenergi en pengemaskin for eierkommunene. I 2013 besluttet de å redusere aksjeutbyttet, blant annet for å bygge kapital til nyinvesteringer i vann, vind og nett.

Ordfører Ove Vollan (H) i Rissa mener utbyttet er så lavt at det ikke lenger er forsvarlig å beholde aksjeposten på nesten ni prosent. Nå vil han selge halvparten.

– Litt forenklet kan vi si at vi taper 31 millioner kroner i året på å sitte med disse aksjene i stedet for å betale ned lån, sier han.

Trønderenergi planlegger milliardinvesteringer i vindkraft, som noen mener er mer risikabelt enn vann. Det har ikke vært avgjørende for noen av dem som vil selge.

– Det har ikke vært med i vurderingene, sier Granmo i Malvik.

– Feil timing

Sist gang en aksje i Trønderenergi skiftet eier, ble den solgt for 575 kroner. Det betyr at hele konsernet var verdsatt til 5,9 milliarder kroner. Siden har kraftprisene falt.

Finansmannen Bernt Stilluf Karlsen i ProCorp har vært sentral i en rekke milliardhandler i kraftbransjen de to siste tiårene. Han mener kommunene som vil ut av Trønderenergi har feil salgsstrategi, feil salgsobjekt og feil timing.

– Ved å selge aksjer i Trønderenergi, selger man i realiteten vannkraftanlegg på et tidspunkt der pessimismen råder hos alle aktørene. Det er innen vannkraft man har mulighet til å se en betydelig verdiøkning framover. Den kan neppe prises lavere enn det som skjer i dag, sier han.

Trondheim tapte milliarder

Også da Statkraft kjøpte Trondheim Energiverk for 5,8 milliarder kroner i 2002, var kraftprisene lave. Hadde kommunen ventet noen år, kunne den fått dobbelt så mye.

Førsteamanuensis Frode Kjærland ved Handelshøyskolen i Trondheim har skrevet avhandling om salg av norske kraftselskaper siden liberaliseringen i 1991. Konklusjonen er at de fleste solgte for billig.

Ifølge Trønderenergis vedtekter må enhver aksjonær i morselskapet Trønderenergi AS være offentlig eid. Det begrenser tilfanget av kjøpere. Eierkommunene burde heller slippe nye eiere inn i datterselskapet Trønderenergi Nett, mener Stilluf Karlsen.

– Her er det interesse blant flere norske og internasjonale pensjonskasser, samtidig som prisingen i dag er så høy som den noen gang kan bli. Inntektene fra salget kunne så deles ut til eierne som vil ut av selskapet, ved at Trønderenergi selv overtok deres aksjer, sier han.

Uaktuelt for Trondheim å kjøpe

Både Høyre og Arbeiderpartiet står fast ved at Trondheim ikke vil øke eierandelen i Trønderenergi.

Høyres gruppeleder Yngve Brox vil heller ikke kjøpe aksjer når Trønderenergi henter 1 milliard kroner i ny egenkapital, som eierne vedtok på generalforsamlingen for to uker siden.

– Kraftfondet er kommunens arvesølv, og ikke noe vi skal bruke på den måten der, sier han.

Brox mener aksjekjøpet i 2008 var en tabbe.

– Det gir oss langt lavere avkastning enn resten av kraftfondet, og er en klamp om foten, sier Yngve Brox.

Trondheim er den eneste kommunen i Sør-Trøndelag som har penger til å kjøpe kraftaksjer så det monner. Kraftfondet kommunen opprettet etter salget av Trondheim Energiverk i 2002, er på cirka 7 milliarder kroner.

I 2008 ble en del av potten brukt til å kjøpe ti prosent av aksjene i Trønderenergi. Hadde Trondheim kjøpt ut alle kommunene som nå vil selge, kunne eierandelen kommet opp i 25 prosent.

Det kommer neppe til å skje.

– Det er ikke aktuelt å kjøpe aksjer nå. Det handler om en samlet vurdering av plasseringer og avkastningskrav i kraftfondet, sier ordfører Rita Ottervik (Ap).

Holtålen-ordfører Jan Håvard Refsethås (Sp) respekterer Trondheims nei, men tror det vil bety at aksjene havner hos et konkurrerende kraftselskap.

– Jeg tror nok ingen andre kommuner er i kjøpemodus så stram som økonomien er, sier han.

Kritisk: Finansmannen Bernt Stilluf Karlsen har vært sentral i en rekke milliardtransaksjoner i kraftbransjen de siste årene. Foto: KNUT Fjeldstad
Terje Granmo (Ap), ordfører i Malvik. Foto: VEGARD EGGEN
Erling Lenvik Foto: GEIR TØNSET