Administrerende direktør Nils Kvernmo ved St. Olavs Hospital sier at en sykehusstreik alltid vil gå utover pasientene. Foto: Kjell A. Olsen

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) innkalte tirsdag kveld partene Akademikerne og Spekter til møte, der de fikk beskjed om at streiken blir brakt videre til rikslønnsnemnda.

Hauglie sier hun ikke hadde noe annet valg enn å gripe inn med tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken.

– Jeg fikk tidligere i dag melding fra Statens helsetilsyn om at streiken nå medfører fare for liv og helse, sier Hauglie og understreker at det i utgangspunktet er partene selv som har ansvaret for å avslutte konflikten.

Innkallingen kom kort tid etter at Nordlandssykehuset i Bodø ikke lenger kunne garantere for pasienters sikkerhet, etter at det ble besluttet å trekke tilbake beordringen av en lege inn på en streikende leges vakt.

– Avgjørelsen om å trekke beordringen tilbake er meldt inn til Fylkeslegen. Nordlandssykehuset kan derfor ikke opprettholde forsvarlig medisinsk øyeblikkelig hjelp-tilbud ved medisinsk klinikk i Bodø fra og med klokken 23 tirsdag kveld, fastslo sykehuset.

- Vært ansvarlige

Lindy Jarosch-von Schweder er leder i Sør-Trøndelag legeforening, og lokal streikeleder ved St. Olavs Hospital. Hun er sier at hun er svært skuffet over at streiken ble avsluttet på denne måten.

Ifølge Jarosch-von Schweder var til sammen 61 ansatte ved St. Olav tatt ut i streik, i tillegg til én person i staben ved Helse Midt-Norge. De går nå tilbake til jobb.

- Jeg mener regjeringen ikke burde ha stoppet den med tvungen lønnsnemnd. Vi har vært ansvarlige og moderate i streikeuttaket, nettopp for å unngå tvungen lønnsnemnd, sier Jarosch-von Schweder.

Forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne sier til NTB at tvungen lønnsnemnd ikke løser den reelle konflikten

- Tillitskrisen og uroen i sykehus vil fortsette, bare på andre arenaer. Den blir ikke mindre av at arbeidsgiver har spekulert på lønnsnemnd og nekter å bruke innvilgede dispensasjoner, sier Frøyland.

Jarosch-von Schweder sier også at det kan virke som om arbeidsgiverne har spekulert i tvungen lønnsnemnd.

Hun sier at det har bygd seg opp en betydelig uro blant legene.

- Det vil ta lang tid å bygge opp igjen tilliten. Jeg har ikke sett en så samlet gruppe noen gang. Dette handler om å få medbestemmelse, som er en viktig del av den norske modellen, sier hun.

Berømmer legene

Administrerende direktør Nils Kvernmo ved St. Olavs Hospital sier at han er glad for at streiken er over, og at en sykehusstreik alltid vil gå utover pasientene.

- Det har det gjort her også, selv om jeg vil berømme de streikende for en ansvarlig gjennomført streik, sier Kvernmo.

Kvernmo sier at han er enig med Jarosch-von Schweder i at det har vært et ansvarlig uttak, samtidig som de rapporterte inn et økende antall utsatte konsultasjoner og avlyste operasjoner til Statens helsetilsyn.

- Men vi har konkludert med at det ikke har vært fare for liv og helse, samtidig som vi har vært bekymret for økte ventetider. Det er både ubekvemt for pasientene og gir høyere risiko, sier han.

Kvernmo sier at de på generell basis ikke har ønsket å søke om dispensasjoner for leger, og at de ikke har ønsket å la streikekomiteer vurdere når dette har vært nødvendig.

- Vi har hele tiden vurdert det slik at vi ville respektere streiken, men en streik ved sykehus vil få konsekvenser. Dette har vi ikke villet sette på spissen, med mindre det har vært fare for liv og helse, sier han.

På spørsmål om han er redd uroen blant legene vil fortsette, svarer han:

- Vi ønsker å ha et godt samarbeidsforhold med legene, og vi vil gjøre vårt ytterste for at det skal fortsette. Om det under streiken har bygd seg opp noen konflikter, så vil gjøre vårt ytterste for å bygge bru over disse, sier han.

Arbeidstidsordninger

Striden har handlet om legenes arbeidstidsordninger. Legene har krevd at dagens praksis med såkalte «rullerende arbeidsplan» skulle tariffestes, mens Spekter har stått hardt på at det er arbeidsgivers rett og plikt å planlegge legenes arbeidstid, slik de mener dagens avtale åpner for.

Nå skal begge parter prosedere sine syn for rikslønnsnemnda, som tar den endelige avgjørelsen i saken.

Leder i Spekter Anne-Kari Bratten synes det er beklagelig at partene ikke greide å bli enige, men er ikke overrasket over at konflikten nå går til tvungen lønnsnemnd etter fem ukers streik.

– Vi var kjent med at det begynte å bli kritisk i noen helseforetak, sier hun til NTB.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) innkalte partene i sykehusstreiken til møte tirsdag. Foto: NTB Scanpix
Administrerende direktør Nils Kvernmo ved St. Olavs Hospital sier at en sykehusstreik alltid vil gå utover pasientene. Foto: Kjell A. Olsen