I flere år har norske arbeidsgivere kriget om å få fatt i ingeniører og sivilingeniører. Så seint som i januar i fjor, oppga 37 prosent av medlemsbedriftene i Norsk Industri at arbeidsmarkedet for ingeniører og sivilingeniører var stramt.

Nå er andelen bare åtte prosent, ifølge den årlige konjunkturrapporten fra Norsk Industri, som ble offentliggjort tirsdag.

66 prosent av bedriftene mener det nå er god tilgang på ingeniører og sivilingeniører. I fjor på denne tida var andelen bare 18 prosent.

Årsaken, ifølge Norsk Industri, er det bratte fallet i oljeprisen. I høst har oljeselskapene stått i kø for å varsle nedbemanninger og investeringskutt. Det har særlig gått ut over de mange teknologene som har leid seg selv ut til bedrifter i oljebransjen. Denne gruppen ryker først ut når det blåser, ifølge industripolitisk direktør Knut Sunde.

– Innleide kastes ut overalt, sier han.

Halverer konsulentbruken

Bedriftene i oljenæringen spår at antall innleide vil bli halvert i 2015. Nedgangen i antall egne ansatte er på langt mer beskjedne 4 prosent. Tallene inkluderer både operatører og funksjonærer.

Norsk Industri mener den høye andelen innleide i oljenæringen har bidratt til å presse norske lønninger i været de siste årene.

«Deler av dette innleiemarkedet har bestått av svært dyktige funksjonærer som har vært bevisst sin markedsverdi i gode tider», heter det i rapporten.

– Nå er grunnlaget for en særnorsk lønnsvekst borte, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.