Gerd Gaasø og mannen betalte 3,7 millioner kroner for den 80 kvadratmeter store leiligheten som ligger i nybyggprosjektet Ranheim panorama i Reppeveien 6.

Utsikten var fantastisk, bildene i prospektet viste en moderne leilighet som skulle bli parets drømmeleilighet når de begge pensjonerte seg. Kjøpskontrakten ble inngått i 2011. Da hun kom for å se på leiligheten ett og et halvt år senere, ble hun sjokkert.

List tvers over gulvet

– Det første som møtte meg da jeg gikk inn i leiligheten var en flere centimeter bred list som gikk på tvers over hele gulvet. Den var ikke der i prospektet, og man forventer ikke en slik løsning når man i utgangspunktet har betalt flere tusen kroner ekstra for en oppgradering av parketten, sier Gaasø.

Da Gaasø fikk se mer av leiligheten, oppdaget hun flere ting som ikke så bra ut. Hun leide inn takstmann. I et notat skriver han at måten listen er plassert på må vurderes som «en skam for bransjen». Han skrever videre at I rapporten påpeker han ytterligere 55 punkter som bør utbedres, blant annet:

Har du flyttet inn i en ny leilighet som det har vært feil på? Send tips til borge.sved@adresseavisen.no

Feil for nær 130 000

  • Rør under kjøkkenbenken ikke montert etter kravene. Fare for at vann renner inn i leiligheten ved brudd.

  • Skyvedørene på garderobeskapet på soverommet er festet slik at det er vanskelig å komme til i midtrommet.

  • Skjev, feilmontert verandadør.

  • Unødvendig mye støy fra kjøkkenvifte.

  • Flere skader på overflater

Til sammen har han beregnet at utbedringene vil koste nær 130 000 kroner. Utbygger er uenig i det som står i rapporten.

– Takstrapporten bærer preg av å gi uttrykk for kjøpers subjektive oppfatning, mer enn å være en sakkyndig vurdering ut fra de gjeldende krav som foreligger i dag, påstår utbyggers advokat, Svein Kristian Wikstrøm Wikstrøm.

Se bildene som ble tatt rett etter innflyttingsdatoen her.

– Normalt med list

Utbygger er Norsk boligprosjekt, tidligere Sve1, med hovedkontor i Tromsø. Gaasø har krevd at forholdene må utbedres, men bare noen av forholdene er utbedret.

– De har rettet opp ovnen som var skjev og fikset noen andre småting. Men de har ikke gjort noe med det groveste jeg har påpekt, sier Gaasø.

Daglig leder i Norsk boligprosjekt, John Arne Worum, ønsker ikke å gå inn i den spesifikke saken, siden partene kommuniserer gjennom advokater. Han forsvarer imidlertid listen som er brukt.

– Det leveres «tusen» slike enheter i året hvor man bruker list i modulskjøtene på gulv. Det er mer normalt enn unormalt å bruke denne listen, hevder Worum.

– Hvorfor er det ikke noen list på illustrasjonsbildet som er brukt i prospektet?

– Prospektet er laget før det ble bestemt hvilken løsning som skulle brukes. Det er normalt at man ikke får med slike detaljer i en illustrasjon, hevder Worum.

Tilbød seg å kjøpe

Gaasø er i gang med å legge nytt gulv og ønsker å gå rettens vei for å få erstatning for utbedringene. Wikstrøm viser til en dom fra Hålogaland lagmannsrett fra en annen byggerettssak, der retten kom frem til at en tilsvarende list over gulvet ikke kunne regnes som en mangel.

– Dommen er fra en annen sak. Gaasøs sak handler om villedende markedsføring. Listen var bare ett av argumentene i den nevnte dommen, kontrer Gaasøs advokat, Elling André Lillefuhr.

Etter flere vekslinger mellom advokatene fikk Gaasø 17. juni tilbud om å selge leiligheten til utbygger. Tilbudet var 100 000 høyere enn hun hadde kjøpt den for. Gaasø avslo.

– Boligprisene har steget vesentlig mer enn tilbudet vi fikk. Utbedringene var også påbegynt på det tidspunktet, sier Lillefuhr.

Kom inn kloakk

Adresseavisen er kjent med at også andre beboere i blokkene har klaget. Under Adresseavisens besøk var to leiligheter i første etasje i blokk to stengt av. Et tett avløp har ført til tilbakeslag og at kloakk har kommet inn i leilighetene. Worum sier at sameiets forsikringsselskap er på saken og at forholdet er under utbedring.

Leder for sameiet, Bjørn Larsen, bekrefter at beboere har klaget, men sier at ikke alle beboerne er misfornøyde.

– Noen har ting de vil ha utbedret, mens de fleste er godt fornøyd, hevder Larsen.