Oljenæringen strammer riktignok inn livremmen, men nesten åtte av ti nye sivilingeniører fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) får fortsatt jobbtilbud mens de studerer, skriver aftenposten.no.

Gjennomsnittslønnen for en fersk sivilingeniør fra det prestisjefylte NTNU har for første gang passert 500000 kroner. Etter en økning på 2,3 prosent i det siste året ligger nivået på 509 000 kroner for ferske sivilingeniører. Innenfor petroleumsfag er snittlønnen oppe på 524 000 kroner.

Tallene stammer fra den siste årlige arbeidsmarkedsundersøkelsen fra Teknologiporten, som nå blir presentert i Aftenposten.

Teknologiporten er et forum som i sin tid ble dannet av ivrige studenter ved fakultetet for ingeniørvitenskap og teknologi ved NTNU. I de senere årene har initiativet gjennomført analyser av arbeidsmarkedet for noen av de mest ettertraktede teknologene og sivilingeniørene i Norge.

For noen år siden var usikkerheten omkring egen jobbsituasjon merkbar blant sivilingeniører over 50 år, les mer her. Men etter oppsvinget i offshorenæringen har behovet for slik arbeidskraft vokst igjen.

Fortsatt sterkt

Redaktør André Nymo i Teknologiporten sier at arbeidsmarkedet fortsatt er veldig sterkt for sivilingeniørene, selv om oljesektoren har strammet litt inn.

- I fjor var pågangen fra bedriftene vanvittig. Nå er tallene litt lavere. Men når nær åtte av ti nye sivilingeniører fortsatt får minst ett jobbtilbud underveis, forteller det at denne gruppen nyuteksaminerte sivilingeniører befinner seg nær toppen av det norske arbeidsmarkedet, sier Nymo.

Også sivilingeniørene opplever at temperaturen i arbeidsmarkedet er blitt litt lavere siden rekordåret 2013. I fjor hadde hele 93 prosent av de nye sivilingeniørene fått minst ett jobbtilbud underveis. I år er andelen sunket til 77 prosent.  I gjennomsnitt får hver student 1,3 jobbtilbud i studietiden. I fjor var tallet 1,4 jobbtilbud.

74,4 prosent av studentene hadde signert en arbeidsavtale før masteroppgaven var levert. Det er en nedgang på drøye fire prosent sammenlignet med i fjor.

Sommerjobb er springbrett

De flinkeste studentene kommert i en luksussituasjon underveis i studiet. Studenter med gjennomsnittlige karakterer på A eller B får 50 prosent flere jobbtilbud enn medstudenter på C eller D.

Sommerjobber og praksis i bedriftene er blitt et springbrett for mange studenter. Blant de 40 prosent av studentene som fikk jobb etter tidligere kontakter med sin arbeidsgiver, svarer 43,9 prosent at de har hatt sommerjobb eller internship.

Nær halvparten av avgangsstudentene med jobb oppgir at de har fått stillingen gjennom utlyste stillinger.

Undersøkelsen er basert på svar fra 1750 studenter. 281 av dem var avgangsstudenter.