Noe annet vil være en industriskandale, mener Sør-Trøndelags fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

«Vi kan ikke ha en regjering som stanser industriutviklingen ved å stikke kjepper i hjulene når næringen selv tilbyr seg å løfte teknologien», skriver Sandvik i en e-post.

Kan få ja likevel

Salmars egenutviklede merd for oppdrett langt til havs kan havne i Chile eller Skottland. I fjor sommer fikk Salmar avslag på sin konsesjonssøknad til Fiskeridirektoratets faggruppe, som hadde utlyst ti konsesjoner for utvikling av ny, bærekraftig havbruksteknologi.

Klagene på tildelingen er nå til behandling hos fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Får Salmar nei også fra departementet, vil selskapet vurdere å ta teknologien med seg ut av landet.

Nå åpner Aspaker for at Salmar likevel kan få prøvd seg i norske farvann, helt uavhengig av den pågående klagerunden.

– Det vil være svært viktig for oss som en verdensledende havbruksnasjon å vise at vi kan nyttiggjøre oss denne typen norskutviklet teknologi. Jeg håper inderlig at vi skal kunne en finne en løsning med Salmar om ikke så altfor lang tid, sier Aspaker til Adresseavisen.

Imponert

Så seint som i november i fjor troppet Salmar opp på Aspakers kontor for å diskutere havmerden, som blant annet er basert på norsk oljeteknologi. Aspaker har også besøkt Salmars hovedkvarter på Frøya.

– Alle lar seg imponere. Jeg vet at de har vært hos Statoil og plukket noen av de flinkeste ingeniørene. Det at vi kan nyttiggjøre oss erfaringer og kompetanse fra oljebransjen er veldig spennende, sier hun.

Utfordringen, ifølge Aspaker, er at departementet ikke har skreddersydde virkemidler for å hjelpe Salmar i gang. Såkalte FoU-konsesjoner, som tildeles utenom de vanlige konsesjonsrundene, er blant verktøyene som tidligere er brukt for å få fram ny teknologi.

– Da Salmar kom med sitt prosjekt, så vi at de verktøyene vi sitter med er for små og spinkle. Derfor jobber vi i departementet nå med virkemidler som skal bidra til at vi kan være med også fra myndighetenes side. Der er denne typen teknologisprang vi trenger for å få utnyttet potensialet i havbruksnæringen, sier hun.

Løser miljøproblemene?

Salmars havmerd måler 110 meter i diameter, og kan romme åtte ganger så mye fisk som en tradisjonell laksemerd. Anlegget er ment å være rømningssikkert, og havstrømmene vil sørge for at både luse- og avfallsproblemene blir langt mindre påtrengende, ifølge Salmar.

Verdens helseorganisasjon har pekt ut havbruk som den mest framtidsrettede vekstkilden for proteiner til menneskeføde, understreker fylkesordfører Sandvik.

"Selv om det er miljøutfordringer innen oppdrettsnæringen som må løses, må vi ikke glemme at dette er en måte å produsere mat på som verden trenger, og Norge er i posisjon til å gå foran", skriver han i e-posten.