Daglig leder Kjetil Reinskou (f.v.), Mikael Forselius og Lars-Eric Granqvist i Smaken av Røros har store forventninger til den nye majonesen, som lages på skikkelige råvarer av høy kvalitet. Foto: GEIR TØNSET

– Det har vi ikke hos Coop, Bunnpris eller Rema 1000 heller, fordi interessen for det nye produktet vårt er veldig stor.

Det sier daglig leder Kjetil Reinskou i det lille selskapet Smaken av Røros AS, som er en del av den etter hvert så kjente Rørosmat-familien.

– Alternativ til Mills

– Meny-butikkene starter salget fra og med 1. mai, men i Trondheim og Stjørdal lanserer vi den nye majonesen allerede nå før helgen. Dette er et produkt vi har store forventninger til, som et alternativ til Mills majones, som er den norske kjempen i majonesmarkedet, sier Reinskou.

Foruten de 186 Meny-butikken blir produktet å finne i fem Mega-butikker og to Obs!-avdelinger i Trøndelag. Produktet kommer også i hyllene hos de fire største Bunnprisbutikkene i Trondheim og hos Rema 1000 på Røros.

– Slik majones skal lages

Kjendiskokk og gründer Michael Forselius sier at selskapet har store forventninger til det nye produktet, som fra midten av april blir produsert ved det store produksjonsanlegget som nå er under innredning i tilknytning til Rørosmats nye lokaler i Havsjøveien industriområde på Røros.

– Vi lager majonesen slik den skal lages, med masse eggeplommer, kaldpresset rapsolje av høy kvalitet, hvitvinseddik og litt salt – og bare et minimum av konserveringsmidler, sier han.

Resultatet er blitt en smaksrik og fyldig majones, og ifølge Forselius med den «rette gulfargen som hjemmelaget majones skal ha», fordi man bruker godt over dobbelt så mye eggeplomme som det f.eks. Mills bruker.

Nytt anlegg på Røros

Det første majonespartiet er produsert for Smaken av Røros ved Gaute i Trondheim. I disse dager er Gaute i ferd med sluttmonteringen av hele sitt produksjonsanlegg i de nye lokalene på Røros, vegg i vegg med Smaken av Røros, og produksjonen her starter i gang i midten av april.

Produktutvikler Lars-Eric Granqvist forteller at Rørosmajonesen baseres på lokale råvarer, der eggeplommer av høy kvalitet fra Galåvolden gård er hovedingrediensen.

– De har en «ledig» kapasitet på ca. 100 000 kilo egg pr. år, som hittil har gått som bulkleveranser til industriell produksjon av f.eks. eggepulver og andre produkter. Hønsene fôres med vegetabilsk fôr, og plommene er ekstra gule og fine – og førsteklasses for vår majones, sier Granqvist.

Planer om flere produkter

– Her får vi også et kjøkken for utvikling av nye produkter bl.a. basert på vår majones, og som Gaute skal produsere for oss, sier Granqvist.

Etter planen kommer man i neste omgang med en serie nye majonesbaserte produkter, bl.a. en ramsløkaioli og en rekke andre smaksvarianter. Selskapet jobber også med å få frem en norskprodusert, kaldpresset rapsolje som kan erstatte den man nå må importere.

Rask omsetningsvekst

Kjetil Reinskou forteller at Rørosmajonesen i første omgang vil utgjøre omtrent halvparten av selskapets produksjon, sammen med skogsbærprodukter fra Rørosregionen. I løpet av de to første årene regner man med å nå en årsomsetning opp mot 15 millioner kroner på majones.