Det kommer frem i pressemeldingen av den årlige analysen av markedet for fritidsboliger på fjellet som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og FINN har fått utarbeidet av Eiendomsverdi. Analysen fastslår at hytteprisene på landsbasis sank med 0,7 prosent det siste året. Ifølge analysen sank hytteprisene i Oppdal med cirka ti prosent det siste året. Mens den typiske hytten i fjor kostet rundt to millioner kr, kommer medianprisen i år på 1,787 500 kr for en hytte i Oppdal.

Ikke gjennomsnittspris

Administrerende direktør, Christian Vammervold Dreyer, i Eff sier til adressa.no at medianprisen ikke kan sammenlignes med gjennomsnittsprisen på alle hytter med et så lite marked. Med medianprisen forklarer han "den typiske" hytten, hvor de tar bort den dyreste og billigste i samlingen, og bruker den midterste hytten i rekken som utgangspunkt i beregningene.

– Det er ikke mulig å ha en statistikk som er faglig god nok med så lite grunnlag som med det totale antallet 56 hytter, slik det var i Oppdal. Det er lite til å si noe fornuftig om prisutviklingen, sier han.

Ifølge analysen er landets dyreste kommune Sirdal, hvor den typiske hytteprisen ligger på 2,8 millioner kr, tett etterfulgt av Hol kommune (med populære skisentre på Geilo og i Hemsedal) der medianprisen er 2,5 millioner, og Øyer (med Hafjell) og Krødsherad (med Norefjell) på 2,4 millioner kroner.

Nedgang i hyttekjøp

Ifølge pressmeldingen ble det solgt totalt 2398 hytter på fjellet mellom mars 2013 og februar i år 2014, noe som er en nedgang på ti prosent sammenlignet med året før. Trysil topper statistikken av kommunene, der det ble solgt totalt 144 hytter.

– På landsbasis har vi sett en marginal nedgang. En av årsakene skyldes at det er blitt bygd ut flere hyttefelt det siste året. Med mange hytter på markedet, dempes prisutviklingen. Men vi ser et stabilt marked over hele landet, og det er mange i Norge som drømmer om å kjøpe fritidsbolig, sier Dreyer.

Oppdal kommune solgte totalt 56 vinterhytter i fjor, som er en nedgang sammenlignet med året før, som var et rekordår med 69 solgte hytter. Til tross for en snøfri vinter i store deler av Trøndelag, tror han det kan være en motivasjonsfaktor for folk til å kjøpe fritidsbolig på fjellet.

– Oppdal har hatt mindre snø enn de andre vinterdestinasjonene den siste tiden, så det har sine utfordringer. Men de har fantastiske skibakker, så jeg tror de vil holde seg. Det vi ser mange steder er at lite snø er noe som motiverer folk til å komme seg på fjellet, så det kan ha en positiv effekt på hyttemarkedet til Oppdal, sier han.