Lavere tilgang til banklån gjør at bedriftene istedet flokker til obligasjonsmarkedet. Det viser en fersk undersøkelse fra revisjons- og rådgivningsselskapet Deloitte, som har spurt økonomidirektørene i Norges 500 største bedrifter om deres syn på den finansielle utviklingen.

Ifølge Deloitte har både tilgjengeligheten på banklån blitt klart lavere, men samtidig har også bedriftenes ønske om å ta opp lån i bankene sunket.

- Oppfattelsen av banklån som tilgjengelig finansieringskilde har hatt en kraftig nedadgående trend helt siden første kvartal 2011. Kun 17 prosent av økonomidirektørene oppfatter banklån som tilgjengelig nå, mot 84 prosent i starten av 2011. Dette har også satt sitt preg på hvorvidt banklån oppfattes som attraktivt for virksomhetene, med en nedgang fra 66 prosent i første kvartal 2011 til 44 prosent nå i tredje kvartal 2012, sier Deloitte i sin rapport om undersøkelsen.

Problematisk for småbedrifter

I motsetning til banklån, fremstår obligasjonslån som den klart mest tilgjengelige finansieringskilden blant økonomidirektørene, ifølge Deloitte.

Men finansiering gjennom obligasjonslån byr også på nye utfordringer, spesielt for mindre bedrifter.

- Den dramatiske endringen i tilgang på bankfinansiering er ikke bare et finanskrise-fenomen, men heller et resultat av nye kapitalkrav og endringer i kapitalmarkedene. Utviklingen kan være dramatisk for mindre selskaper som er for små for obligasjonsmarkedet og for selskaper uten fysiske eiendeler siden disse obligasjonslånene ofte er pantesikret. Dette skaper et behov for å tenke helt nytt rundt kapitalstruktur og arbeidskapital og vi tror at dette er en del av en omfattende endringsprosess for finansiering i bedriftsmarkedet der vi ennå ikke har sett alle effektene, sier Andreas Enger, partner i Deloitte.

Enger sier også at obligasjonslån krever en helt annerledes håndtering fra bedriftene enn tradisjonelle banklån.

- Fortsatt åpent for bedriftslån

Kjell Fordal, konserndirektør finans i Sparebank1 SMN, sier at det er riktig at alle banker må se nøye på hvordan de låner ut kapitalen sin, men understreker at Sparebank1 SMN ikke har skrudd igjen kranene for lån til bedriftsmarkedet.

- Vi opprettholder vår "is i magen-strategi", og fortsetter å låne til gode prosjekter på bedriftsmarkedssiden, sier Fordal

Han sier også at det er helt naturlig at flere bedrifter søker til obligasjonsmarkedet, og anser ikke det som noen trussel for bankvesenet.

- Men det er viktig å ha mekanismer som sikrer tilgang til kapital for små og mellomstore bedrifter, som gjerne ikke får innpass i obligasjonsmarkedet. Hvis ikke vil vi ikka få noen økonomisk vekst i samfunnet, legger Fordal til.

Fortsatt optimisme

Undersøkelsen for andre halvår i 2012 viser at det Til tross for den pågående økonomiske krisen i Europa, viste Deloittes undersøkelse at det fortsatt er optimisme å spore i norsk næringsliv.

Sammenlignet med for ett år siden er norske økonomidirektører vesentlig mer positive til de økonomiske utsiktene. Likevel er det tendenser til at optimismen har avtatt siden første kvartal 2012, fastslår rapporten.

Optimismen er størst blant de mindre bedriftene - med omsetning under 500 millioner kroner - mens storbedriftene - over fem milliarder kroner i omsetning - ser mer skeptisk på fremtiden.

Mens optimismen har steget det siste halvåret blant bedrifter innen detaljhandel og engros har produksjons- og industribedrifter blitt mer pessimistiske.

Ifølge Deloitte kan dette være et tegn på at bedrifter som er eksponert mot et sterkt norsk innenlandsmarked ser lysere på fremtiden enn de som er eksportrettede, og dermed mer avhengige av den økonomiske utviklingen i Europa.