- Jeg synes ikke dette er noe gøy. Selv om jeg har pappapermisjon, ligger det hele tiden i bakhodet at jeg ikke har en jobb å komme tilbake til, sier John Roald.

Sivilingeniøren med utdanning fra NTNU befinner seg hjemme i leiligheten på Byåsen sammen med sønnen Johannes på ni måneder. Litt hell i uhellet hadde han, selv om han i februar ble én av totalt ti ansatte som mistet jobben ved oljeserviceselskapet Axess' kontor i Trondheim. Samme måned gikk han nemlig ut i pappapermisjon, og har derfor litt bedre tid til å finne seg en ny jobb enn mange av kollegene.

- Samboeren min er i jobb, så vi klarer oss fint til august. Men jeg er mer spent på situasjonen enn det som bra er. Det er utrolig mange som er sagt opp på samme tid. Det er knallhard konkurranse om jobbene, sier Roald.

- Det sa bare stopp

Axess spesialiserer seg på tjenester for oljebransjen, og Roalds spesialitet er strukturberegninger. Det gjorde at han fikk hendene fulle da store ting skulle løftes av og på plattformer og rigger, og når de skulle modifiseres. I lange perioder jobbet han langt ut over det som regnes som normal arbeidstid.

- Det var et høyt arbeidspress, vi hadde så mange store prosjekter. Like før sommeren var en travel periode. Natt til 16. mai jobbet jeg blant annet til langt på natt, og måtte sitte i jobbtelefoner hele 17. mai, sier han.

Så begynte oljeprisen plutselig å falle.

- Det sa bare stopp. Etter sommeren hadde vi nesten ingenting å gjøre. Vi fikk noen småoppdrag, men de var løst på et par dager. Det kunne ikke vare, sier Roald, som mistet jobben på grunn av lavere fartstid i selskapet enn flere kolleger.

Se grafene som viser sammenhengen mellom arbeidsledigheten blant ingeniørene og oljeprisen nederst i artikkelen.

- Verre enn finanskrisen

Nå er han 1 av totalt 344 arbeidsledige ingeniører i Sør-Trøndelag. Det er 56 prosent flere enn for ett år siden. I Nord-Trøndelag har ingeniørledigheten økt med 78 prosent. Ledigheten er fortsatt lavere enn i mange andre bransjer, men situasjonen er ny for en yrkesgruppe som er vant til å kunne nærmest velge og vrake i jobbtilbud.

- Dette er mye verre enn finanskrisen. Da var det mye mer bruk av permisjoner enn i dag. Det kan delvis forklares med nye permitteringsregler som gjør det dyrere å permittere, men problemet er også at oljeprisfallet begynner å merkes i andre bransjer, sier Per Koen Kolstad, regionsjef i Norges teknologi- og ingeniørorganisasjon (NITO).

Han sier det fortsatt er et høyt investeringsnivå i oljebransjen, og at en nedgang delvis var ventet. Det som bekymrer Kolstad er at ledigheten ser ut til å spre seg til andre bransjer.

- Det virker som en del arbeidsgivere bruker situasjonen i oljeservicebransjen som en ytre faktor for å gjennomføre nedbemanninger, selv om de ikke er direkte relaterte til oljeprisfallet. Det er et skummelt trekk som gjør situasjonen mer uoversiktlig , sier han.

Vurderer jobb i kommune

Kolstad er opptatt av ikke å overdrive situasjonen.

- For ingeniører i Midt-Norge ser det neste året verken bra eller dårlig ut. Blant annet har Vegvesenet og Jernbaneverket stadig bruk for ingeniører. De som blir ledige nå, må være villige til å flytte på seg både geografisk, og mellom yrkessektorer, sier Kolstad.

Rekrutteringsselskapet Experis, som rekrutterte Roald til jobben i Axess for to år siden, bekrefter trenden.

- I Midt-Norge er jobbmarkedet for ingeniører mer positiv enn landet for øvrig. Vi opplever et voldsomt trøkk på alt av infrastruktur, både vei, jernbane, tunnel og bru. Her rekrutteres det nå, sier Rune Levang, regiondirektør i Experis Engineering.

For Roald er å flytte til et annet sted i landet lite aktuelt, men han vurderer en karriere utenfor oljesektoren.

- Vi kjøpte bolig i fjor og er nyetablerte, så vi vil bli i Trondheim. Men jeg tror det finnes gode og spennende jobber utenfor oljesektoren. For første gang vurderer jeg også jobb innen kommunen, noe som blant ingeniører kanskje har hatt rykte på seg for å være litt traust og kjedelig, med lave lønninger. Jeg er veldig spent, men forsiktig optimist. Jeg tror jeg kan finne en jobb jeg trives i, sier Roald.

Til tross for at finanskrisen slo inn over Norge kun ett år etter at sivilingeniør John Roald var ferdigutdannet, har han aldri opplevd å bli oppsagt. Ikke før februar i år, da oljeserviceselskapet Axess ikke så noen annen utvei. Roald mistet jobben på grunn av kort ansiennitet i selskapet. Foto: VEGARD EGGEN