Torsdagens beslutning om å holde styringsrenta uendret kom overraskende på de fleste. Kronekursen styrket seg markant da beslutningen ble kjent.

LES OGSÅ: Norges Bank holdt styringsrenta uendret

NTNU-professor Ragnar Torvik mener renta burde vært kuttet.

– Jeg antar Norges Bank har lagt størst vekt på situasjonen i boligmarkedet. Kostnaden er at vi får en høyere arbeidsledighet enn vi ellers ville fått, sier han til Adressa.no.

– Uegnet for å stagge boligprisene

Oljeprisfallet siden i fjor sommer er hovedgrunnen til at arbeidsledigheten nå er på vei opp, ifølge Torvik. Samtidig er prisveksten på vei ned. Begge deler burde tilsi en lavere styringsrente enn i dag, mener NTNU-professoren.

Når Norges Bank likevel velger å holde renta uendret, er det for å hindre en ytterligere oppgang i boligpriser og gjeld, poengterer han.

Problemet, ifølge Torvik, er at renta er et uegnet virkemiddel for å stagge boligprisveksten.

– Ett politikkvirkemiddel kan ikke fikse alt. Rentepolitikken er blitt et gissel fordi politikerne ikke har vist evne til å lage et skikkelig skattesystem, og sikre tilgang på nok tomter i urbane strøk. Det gjør at Norges Bank står overfor et veldig vanskelig dilemma når renta skal fastsettes. De kan jo ikke øke skattene eller legge ut nye tomter, sier han.

Refser politikerne

Eiendom er beskattet langt mindre enn andre formuesobjekter i Norge. Hadde finansminister Siv Jensen (Frp) hatt mot til å skjerpe formuesskatten på bolig, ville boligprisene kommet ned, mener Torvik. Også nybyggingstakten er for lav, særlig i byene, ifølge professoren.

– Myndighetene må klargjøre flere tomter for boligbygging i sentrale strøk, sier Torvik.

Også skjerpede kapitalkrav til bankene og skjerpede krav til hvem som bør få lån kan dempe boligprisveksten, påpeker NTNU-professoren. Men innskjerpingsforslagene som Finanstilsynet fremmet denne uka, er feil medisin, mener han.

– De legger hele byrden for boligprisbobla på dem som ennå ikke har kommet inn i boligmarkedet, framfor alt på unge som kommer fra familier som ikke kan stille kapital. En sånn politikk vil øke forskjellene vi allerede har når det gjelder muligheten for å komme seg inn på boligmarkedet, sier Torvik, og legger til:

– Svaret burde heller være å gjøre noe med eiendomsskatten. Det ville sikre en mer lik fordeling mellom de som allerede eier en bolig, og de som ikke gjør det.