Økningen i salget av fisk til utlandet er hovedårsak til at eksporten fra Sør-Trøndelag økte fra 13,5 milliarder i 2013 til 16,3 milliarder kroner i fjor.

Fiskeeksporten domineres av oppdrettslaks, og utgjorde i fjor halvparten av eksporten fra Sør-Trøndelag. Det ble solgt fisk til utlandet for nesten 8,7 milliarder kroner i fjor, viser statistikk som Innovasjon Norge har hentet ut fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er en økning fra 6,5 milliarder kroner før.

Siden kronekursen svekket seg kraftig mot både euro og dollar på tampen av fjoråret, så kan 2015 bli enda bedre, ifølge sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

– Dette betyr særlig mye for oppdrettsbransjen, som ikke er rammet av fallet i oljepris. Dette betyr mer penger rett på bunnlinja, sier Jullum.

Én euro koster nå rundt ni kroner, men for ett år siden var kursen 8,4 kroner. Går man to år tilbake kostet én euro bare 7,4 kroner. Det betyr at en vare som ble solgt for ti euro i januar 2013, ga en inntekt på 74 kroner. Nå får man i stedet 90 kroner for den samme varen.

Mindre todeling

– Alle bransjer som ikke er direkte eller indirekte berørt av nedturen i oljesektoren, og som har inntekter i euro eller dollar og kostnader i kroner, vil tjene på en svakere kronekurs. Den tradisjonelle eksportindustrien vil nyte godt av dette, og todelingen i økonomien som mange har vært bekymret for, får mindre betydning, sier Jullum, men legger til at trøndelagsfylkene har relativt lite eksportindustri i forhold til den totale verdiskapingen.

Den andre store eksportsektoren i Sør-Trøndelag er produksjon av kjemiske produkter. Eksportverdien fra denne sektoren var i fjor på 4,3 milliarder kroner, som er en vekst på 12,2 prosent fra året før. At denne sektoren er så stor skyldes at smelteverkene som produserer silisium regnes med i denne kategorien. Verksdirektør Steinar Talle ved Elkem Thamshavn sier at de hadde et av sine aller beste år i 2014, og at utsiktene for 2015 ser enda bedre ut.

– Lavere kronekurs er veldig positivt for oss. Vi selger 98 prosent av våre varer til utlandet, og selv om vi også kjøper noen råvarer globalt, gir det oss en årseffekt på nesten 100 millioner kroner, sier han. Han trekker også frem god utvikling i markedet og produksjonsrekorder på verket som årsak til det gode fjoråret.

Fall i nord

I Nord-Trøndelag falt verdien av eksporten med 23,7 prosent i fjor, men det skyldes trolig at 2013 var et eksepsjonelt godt år. Når verftet Kværner Verdal leverer et plattformunderstell til britisk sektor av Nordsjøen, regnes det nemlig som eksport, men hvis de leverer til norsk sokkel så regnes det ikke med i statistikken.

– I 2013 leverte vi til BPs Clair Ridge-prosjekt i britisk sektor, mens det vi leverte i fjor var til Lundin i norsk sektor av Nordsjøen, sier administrerende direktør Sverre Myklebust hos Kværner Verdal.

I 2016 skal verftet starte bygging av stålunderstellene til Johan Sverdrup-feltet, men går i år mot en periode med ledig kapasitet. Myklebust sier at kronekursen kan være avgjørende for verftets konkurransekraft.

– I 2013 hadde vi en periode hvor vi tapte kontrakter til verft i utlandet. Hvis vi den gang hadde hatt dagens kronekurs, så ville vi hatt et bedre økonomisk tilbud enn konkurrentene våre. Om vi hadde blitt valgt er en annen ting, sier han.

Større optimisme

NHO Trøndelag presenterte like over nyttår tall som viste at trønderske bedrifter så mørkere på 2015 enn de foregående årene. Seniorrådgiver Jon Uthus sier at svarene var hentet inn før kronekursen svekket seg, og tror det er større grunn til optimisme.

– Konkurransekraften vår er styrket, og det i seg selv skulle være grunn til bedre vilkår i markedet og høyere eksporttall, sier han.

Kværner Verdal trekker ned eksporttallene for Nord-Trøndelag. Foto: Leif Arne Holme