"Vær så snill å bli kvitt den der ekle palmeoljen! Jeg orker ikke tanken på at jeg aldri skal kunne spise Smash igjen..."

Slik lyder en av flere kommentarer på Facebook-siden til Smash-sjokoladen torsdag formiddag.

Det var Adresseavisens sak om Nidars bruk av palmeolje i sjokoladene Smørbukk og Smash, som Framtiden i våre hender kåret til "Årets etikkversting" for 2013, tett etterfulgt av Norges Bank og Opplysningskontoret for egg og kjøtt, på henholdvis andre og tredje plass. Arild Hermstad i Framtiden i våre hender begrunnet avgjørelsen med Nidars manglende vilje til å redusere palmeolje i produktene sine, som de sier er årsaken til store regnskogødeleggelser i Malaysia og Indonesia. Dette bygget de på opplysninger hentet fra Regnskogfondet og Grønn Hverdag.

Satser på kakaobransjen

Etter Adresseavisens oppslag i onsdagens papirutgave og Framtiden i våre henders pressemelding på hjemmesidene, har Smash-siden på Facebook fått en rekke kritiske røster fra følgerne som nekter å kjøpe sjokoladen hvis de ikke fjerner palmeoljen, som skal være på rundt ti prosent i en Smash-bit. Andre kommentarer lyder:

"Dropp palmeoljen Smash! Vi vil ikke bidra til "smashing" av regnskogen og har valgt bort Smash inntil dere rydder opp ingredienslista og kan dokumentere bærekraftig produksjon."

"Spiste masse smash før, men har helt sluttet å kjøpe det etter at jeg fant ut at dere bruker palmeolje. Kan dere kutte ut det?"

"Vær så snill å fjerne den helseskadelige palmeoljen fra Smash! Jeg spiste Smash før, men nå rører jeg den ikke før oljen er byttet ut med en som er mer helsevennlig."

"Smash uten palmeolje nå, takk! Det passer jo ellers mye bedre med palmeoljefrie produkter når dere er blitt så gode på etisk handlet kakao. Dette klarer dere å få til!"

Nidar forsvarer forbruket sier de har hatt andre miljøprioriteringer høyere på listen.

–Vi har prioritert å satse på bruken av sertifisert kakao, slik at arbeiderne som dyrker kakao skal ha anstendige lønns- og arbeidsvilkår. Det har vi nå klart og skal deretter i gang med å redusere bruken av palmeolje der det er mulig, sier kommunikasjonssjef i Nidars eierselskap, Orkla Confectionary & Snacks, Robert Rønning.

Må finne erstatter

Nidar hevder det aldri har vært noen hemmelighet at de bruker palmeolje i noen av produktene sine, og sier de jobber med å finne en erstatter som kan ha samme egenskaper som palmeolje, uten at det vil endre smak.

–Vi har aldri lagt skjul på at vi bruker palmeolje. Det gjelder 0,9 prosent av innholdet i produktene våre totalt sett. For å få endret dette må vi finne et produkt som kan erstatte palmeoljen i «Smash», men en slik produktutvikling er ikke gjort over natta, uttalte Robert Rønning i Nidars eierselskap, Orkla Confectionary & Snacks, til Adresseavisens papirutgave onsdag.

Framtiden i våre hender tror det er mange av forbrukerne som ikke vet at det brukes palmeolje i Smash.

Jeg tror de fleste ikke er klar over det, fordi merkingen er for dårlig. Man får jo ikke beskjed om det når man kjøper et produkt, sier Arild Hermstad.

–Funksjonelle egenskaper

Smash-siden på Facebook svarer også noen av de sinte forbrukere på noen av meldingene som er kommet i kommentarfeltet. På spørsmål fra en om hvorfor de ikke kan bare kan fjerne palmeoljen i sjokoladen, svarer de slik:

"Palmeolje har noen unike funksjonelle egenskaper som gjør at den lar seg kombinere godt med sjokolade, uten å påvirke sjokoladen negativt. Vi har lenge jobbet med å finne et alternativ, men foreløpig har vi ikke funnet noe som ikke påvirker produktkvaliteten negativt. Men vi har ikke gitt opp!"