50 ansatte ved fire bedrifter som ikke tidligere har vært en del av konflikten, blir tatt ut i streik 17. mai. Det dreier seg om Radisson Blu i Haugesund, Peppes Pizza på Gardermoen, Vollan Gjestestue i Troms/Finnmark og Sunndalsøra hotell.

Ved inngangen til pinsen er til sammen 7.250 personer i streik etter at 269 LO-organiserte tas ut fredag. Konflikten har vart i nesten tre uker.

Få organiserte

Det at streiken pågår gjennom helligdagene i mai, er ikke så alvorlig, om vi skal tro NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

– De viktigste dagene for hotellene er når du har både turister og forretningskunder, sier hun til NTB.

Krohn Devold framhever at de aller fleste av de nesten 100.000 som jobber i bransjen, ikke er organisert og at de aller fleste hoteller og restauranter er åpne. Ifølge lister hos kjedene, er det 23 hoteller av omkring 700 som er stengt

Men hos noen få hoteller er en stor del av de ansatte organisert, og Krohn Devold trekker fram disse og små, familiedrevne hoteller som bedrifter som blir hardt rammet.

Knekkebrød på 17. mai?

Pinsehelgen er en populær bryllupshelg og mange hoteller og restauranter har lange tradisjoner med å tilby festfrokost eller lunsj på 17. mai.

– Inntrykket vi har, er at de aller fleste klarer å gjennomføre planlagte arrangementer. Men det er et redusert tilbud. På enkelte hoteller får man veldig enkel matservering, Det kan være knekkebrød til frokost og det er kanskje ikke nødvendig å få nytt sengetøy hver dag, sier hun.

Informasjonsansvarlig i Fellesforbundet, Vidar Grønli, sier de ikke har oversikt over i hvilken grad konflikten rammer brylluper eller 17. mai-servering.

– Dette er konsekvensen av en streik. Vi mener arbeidsgiverne har hatt alle muligheter for å komme oss i møte, sier han til NTB.

Han bekrefter at forbundet snart har tatt ut alle de kan ta ut. Men siden konflikten oppsto, har forbundet fått 800 nye medlemmer, og disse kan etter hvert også legge ned arbeidet.

Gullruten-aksjon

Fredag vil streikende hotellarbeidere aksjonere utenfor Hotell Scandic Ørnen i Bergen, der de nominerte til TV-prisen Gullruten bor på hotellet.

– Så får fiffen gå inn mellom oss som jobber i hotell- og restaurantbransjen. Vi skal synge fine sanger og vise at vi ikke har råd til å være på slike arrangementer, sier Djevat Hisenaj, leder for Hordaland hotell- og restaurantarbeiderforening, til Bergensavisen.

Streiken ble innledet 24. april etter at Fellesforbundet og NHO Reiseliv ikke greide å komme til enighet. Bakgrunnen for konflikten er blant annet at arbeidsgiversiden avslår et krav om lokal forhandlingsrett.

– Vi må jenke oss

Ifølge Krohn Devold er det daglig kontakt mellom partene, men hun vil ikke spå når det kan bli noen løsning.

– Begge parter må jenke seg på begge tema: både kroner og hvordan de skal snakke sammen lokalt, sier hun.

Krohn Devold viser til at det finnes et punkt i dagens avtale som omhandler lokale samtaler om lønnsfastsettelse. Men denne bestemmelsen blir ikke brukt. En løsning må ligge mellom denne bestemmelsen og forbundets krav, mener hun.