Professor Arild Holt-Jensen tar et kraftig oppgjør med dagens boligpolitikk, som han mener fører til skyhøye boligpriser og større sosial ulikhet.

Onsdag presenterte Holt-Jensen ved Universitetet i Bergen sin nye rapport«Bolig for alle?» på et frokostmøte i Oslo i regi av tankesmien og forlaget Res Publica.

Holt-Jensen kaller rapporten en motmelding til den nye boligmeldingen fra regjeringen.

- Stortingsmeldingen viderefører eierlinjen i boligpolitikken. Det er ønskelig at folk eier bolig, men det er en feilslått politikk at alle skal eie. Et marked blir ikke dekket på denne måten. Det gjelder særlig innvandrere og unge mennesker, sier han til Aftenposten.no.

- Spekulasjonen øker

Holt-Jensen mener vi opplever en sterk økning i boligspekulasjon i de store byene. Leiligheter i sameier og borettslag kjøpes av personer som ikke har til hensikt å bo der selv, men å selge med gevinst raskest mulig eller å leie ut til høye priser.

Han peker også på at boligbyggelagene i større grad bygger andelsleiligheter, noe som gir eierne mindre forpliktelser og dermed mer frihet til å fremleie.

- Dette forsterker et A- og B-lag i boligmarkedet, sier han.

Holt-Jensen mener derfor det må utvikles et ikke-kommersielt leiemarked i storbyene med lavere leiepriser.

- Vi ser ofte at boligbyggelagene selger leiligheter til kjøpere som selger videre like etterpå til stor gevinst. Boligbyggelagene bør i stedet eie leiligheter selv og leie ut til kostnadspris fremfor markedspris. På sikt kan leietagerne kjøpe disse leilighetene når de har mer midler.

- Boliglån må bli mindre lønnsomt

Videre ønsker han eiendomsskatt på bolig, og særlig på boliger som eier ikke bor i. Skattefradragene på lån må også trappes ned, mener han.

- Problemet er at det er vanskelig å få til en endring i boligpolitikken fordi det er så høy grad av boligeiere i Norge. I praksis eier nær 80 prosent egen bolig. Dette utgjør velgermassen, sier Holt-Jensen.

- Pris og profitt øker ekstremt i byene. Det må bli mindre lønnsomt å ta opp boliglån.

Professoren viser videre til at kun fem prosent av boligene er offentlig eide, noe som gir lange boligkøer av sosialklienter.

- Dette er utilstrekkelig. I Sverige er 23 prosent av boligmarkedet offentlig utleie, mens andelen er 20 prosent i Danmark. I Norge prioriterer vi heller skattereduksjoner for eierne, sier han.

- Kun opptatt av eierskap

- Hva mener du er hovedproblemet med dagens boligpolitikk?

- Det er først og fremst storbypolitikken som har mangler. Stortingsmeldingen viderefører hele tiden eierlinjen. Alle skal eie, og det er eierne som primært får støtte. Dette er ikke noe problem utenfor storbyene, men en slik politikk er problematisk i storbyene på grunn av den store befolkningsveksten. Det fører til høye boligpriser og utleiepriser, problemer med å komme inn på markedet og det skaper en gjeldsboble som kan sprekke. Veksten i byene kan ikke løses med en ensidig eierlinje, sier han.

Kritiserer forslagene

Dag Refling, utredningssjef i Huseiernes Landsforbund, deltok på møtet hvor Holt-Jensen presenterte sin rapport. Refling mener flere av forslagene vil få uønskede konsekvenser.

- Holt-Jensen vil særlig beskatte utleieboliger hardt. Men da skjer det motsatte av det han egentlig etterlyser, nemlig at utleieprisene vil stige i hele byen.

Refling er også uenig i at boligbyggelagene skal drive utleie til rimelige priser.

- Borettslagene utgjør 14 prosent av boligmassen i Norge. Det er ikke mulig å dekke etterspørselen etter leieboliger i dette markedet. I Oslo er 30 prosent av markedet utleieboliger, noe kommunen er helt avhengig av. Jeg synes ikke det er veldig konstruktivt å stille seg så negativ til det private leiemarkedet og kalle det for spekulasjon.

Refling er uenig i at leiemarkedet gir stor profitt for eierne.

- Det er en balanse i markedet. Blir leieprisene for høye, kjøper folk i stedet. Blir de for lave, så selger utleier boligene. Skal du ha en bolig i Oslo i dag, virker det ikke som om det er veldig stor prisforskjell på å eie eller leie, sier han.