-Saksbehandlingen bør bli mer effektiv, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Riksrevisjonen har undersøkt effektiviteten i konsesjonsbehandlingen av fornybar energi. Undersøkelsen viser at det i gjennomsnitt tar over tre og et halvt år å behandle småkraftsøknader og fem og et halvt år å behandle større vindkraftsøknader.

Dersom en sak påklages, forlenges saksbehandlingen med ytterligere to år. I store vannkraftsaker tar det over sju og et halvt år før det gis konsesjon. Vindkraftsakene tar ofte opptil elleve år på behandling av melding, søknad og klage.

Klarere styring

Riksrevisjonen etterlyser bedre nasjonale retningslinjer og utnyttelse av regionale planer for vindkraft og småkraft. I tillegg bør urealistiske prosjekter få avslag så tidlig som mulig.

– Tydelig styring er en viktig forutsetning for effektivitet, og dette kan styrke forutsigbarheten i saksbehandlingen. Både forvaltningen og bransjen etterlyser tydeligere styringssignaler for å kunne konsentrere seg om de mest realistiske prosjektene, sier Foss i en pressemelding.

Per-Kristian Foss tiltrådte som riksrevisor fra nyttår. Rapporten om fornybar kraft er den første han signerer som riksrevisor.

Mangler miljøkunnskap

Riksrevisjonens undersøkelse viser at det mangler grunnleggende kunnskap om blant annet biologisk mangfold, kulturminner og reindrift. Det er også uklare krav til omfang og metode for utredninger av blant annet miljøkonsekvenser. Det gir også en mindre effektiv saksbehandling.

– De nasjonale retningslinjene må bearbeides slik at utredningskravene blir avklart og i samsvar med gjeldende regelverk. Det er i dag for mye rom for diskusjoner i enkeltsaker som øker konfliktnivået og bidrar til ineffektive prosesser, sier Foss.

Støtte fra Bellona

Miljøstiftelsen Bellona gir helhjertet støtte til Riksrevisjonens påpekning av behovet for tydeligere politisk styring av fornybarutbyggingen.

– Dette slår igjen fast det skrikende behovet for en egen stortingsmelding om energi fra regjeringen. Den må ha høyeste prioritet hos olje- og energiminister Tord Lien nå, sier Janne Stene, leder for Bellonas klima- og energiarbeid.

– Gjennom en slik stortingsmelding vil regjeringen kunne legge en gjennomtenkt plan for omleggingen til fornybarsamfunnet, der man kan løfte blikket og se fram mot 2050. Da må vi ha gått bort fra de fossile energikildene og over til de fornybare. Men dit kommer vi ikke uten klare veikart, sier Stene.