– Opplysningene om helikoptersalg er ukjent for dagens ledelse ved Sintef Petroleumsforskning. Vi vet ikke mer om det enn det vi leser i avisen. Nå vil vi forsøke å skaffe oss dokumenter og vurdere saken ut ifra det, sier kommunikasjonsdirektør i Sintef, Petter Haugan.

Beslaglagte dokumenter

Opplysningene om Ghaderi kommer frem i dokumenter som Økokrim har beslaglagt i forbindelse med korrupsjonssaken mot den tidligere direktøren i Sintef Petroleumsforskning, David Lysne. Dokumentene er ikke lagt frem i rettesaken som pågår, og hvor Ghaderi er Økokrims hovedvitne.

Det går frem av dokumentene at Ghaderi skal ha prøvd å være agent for salg av 800 gamle helikoptre for det iranske forsvaret, kjøp av nye helikoptre og en vedlikeholdsavtale for de nye maskinene.Ifølge Haugan må ansatte få godkjenning for å ta jobber utenfor Sintef.

– Vi har en generell regel om at folk ikke kan utføre lønnet arbeid på si, uten at det er klarert med nærmeste overordnede. Er det ikke klarert, er det brudd på ansettelsesvilkårene, sier Haugan.

– Får konsekvenser

Han vil foreløpig ikke forskuttere om det vil skje noe med Ghaderis ansettelse, og påpeker at de ennå ikke vet om det som står i de omtalte dokumentene er riktig.

– Hvis dette har skjedd, er det selvsagt alvorlig og brudd på våre vilkår. Hvis det er tilfelle, vil det få konsekvenser, sier Haugan.

Tidligere i vinter fikk en forsker ved Sintef Helse kritikk fordi han hadde mottatt penger fra legemiddelgiganten Merck, samtidig som han satt i en ekspertgruppe som gir norske myndigheter råd om skolebarn skal få en vaksine mot livmorhalskreft. Merck har finansiert denne vaksinen. Sintef Helse inngikk sluttavtale med forskeren. Haugan sier at Sintef har skjerpet sitt etiske regelverk.

– De siste to årene har vi jobbet aktivt for å innføre et nytt og tydeligere regelverk på den etiske siden, sier Haugan.