Analysesjef Jan Håvard Valstad i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge tror heller ikke det blir bygd boliger som blir stående tomme.

- Jeg tror noen utbyggere blir tvunget til å skyve ut prosjekter eller byggetrinn i tid, eller ikke får realisert dem. I fjor svarte utbyggerne at de planla å ferdigstille 1965 enheter i 2016, men nå viser oversikten at 120 har ramlet av, sier Valstad.

Utbyggere i Trondheim planlegger å ferdigstille 74 prosent flere boliger enn behovet den ventede befolkningsveksten tilsier, viser tall Valstad har hentet inn. I 2017 er det planlagt å bygge 2252 boliger, og 2944 i 2018. Samtidig venter Trondheim kommune en befolkningsvekst på 2750 personer i året de kommende fem årene, som betyr et behov for rundt 1500 nye boliger.

Krever nok forhåndssalg

Bankenes krav om forhåndssalg vil begrense antallet tomme leiligheter, mener Valstad.

- At utbyggerne ønsker å ferdigstille mer en befolkningsveksten tilsier, er en reaksjon på at interessen for nye boliger er så høy at de ønsker å få realisert prosjekter de sitter på. Når mange gjør det, er totaltilbudet veldig stort. Men for å få byggelån slik at prosjektene blir bygd, kreves det at 60–70 prosent av prosjektet er solgt på forhånd, sier Valstad.

Administrerende direktør Roar Munkhaugen i Heimdal Bolig er enig.

- Vi liker å selge 70 eller 80 prosent av boligene før vi setter i gang å bygge. Det er også fordi kjøperne skal få gjennomført egne tilvalg og endringer i boligene, sier Munkhaugen.

Heimdal Bolig er den største boligbyggeren i Trondheim, og har i år solgt 420 boliger.

- Selger tregere enn ønsket

Skanska Norge begynner å bygge allerede når de har forhåndsolgt 40 prosent av et byggetrinn, og må derfor bruke mer egenkapital i byggefinansieringen. I Ranheimsfjæra bygger Skanska nå to blokker med til sammen 47 leiligheter, som skal stå ferdige til sommeren. 50–60 prosent av dem er solgt. Prosjektutvikler i Skanska Norge, Vidar Haugan, forteller at de ligger etter utbyggingstakten de hadde planlagt.

- Vi må få unna 80 prosent av dem som blir ferdigstilt til sommeren før neste byggestart. Vi regner med det blir til sommeren eller høsten. Hvis vi ser helheten på utbyggingen, ønsker vi det hadde gått fortere, sier Haugan.

- Setter ikke ned prisene

Men utbyggerne tror ikke kampen om boligkjøperne vil føre til at de setter ned prisene for å bli kvitt boligene.

- Det er ikke store marginer utbyggere og entreprenører sitter igjen med. Dersom markedet ikke fungerer godt nok, vil ikke boligene bli bygd. Men etter en stund kommer markedet tilbake igjen, sier Munkhaugen.

Analysesjefen er enig.

- Prisene vil ikke bli satt ned, men det vil dempe prisveksten. Når det blir tøffere konkurranse blant utbyggerne, så er pris et viktig element for å trekke til seg kjøpere, og de må tilby den rette kvaliteten. Kundene har en bra situasjon, med stor valgfrihet for nye boliger, sier Valstad.

Høy salgstakt

Ved utgangen av september hadde prosjekter eller byggetrinn de 12 siste månedene i snitt blitt ferdigsolgt i løpet av seks måneder. Analysesjefen sier trondhjemmerne er optimistiske på vegne av egen økonomi.

- Byen har vært lite eksponert for arbeidsledighet i etterkant av oljeprisfallet. Næringslivet er robust og folk ser positivt på hvordan byen utvikler seg fremover. I tillegg er renta lav slik at folk får større lån. Trondheim er det området hvor folk er mest positive, sammen med Oslo, sier Valstad.

Stor salgsøkning

Det er solgt 1726 nye boliger fra oktober 2015 til utgangen av september i år. Det er 31 prosent eller 529 flere enn i foregående 12-månedersperiode.

Daglig leder Liv Malvik i Grilstad Marina, som har solgt 80–90 boliger hvert år, forteller at det store boligprosjektet på Ranheim så langt ligger foran skjema som var planlagt. De har nå fire leiligheter som ble ferdigstilt i sommer og høst, som ikke er solgt.

- Det kan være leiligheter vi har mange av, som det derfor tar lengre tid å bli kvitt, sier Malvik.

Også hun tror markedsmekanismene vil sørge for at det ikke blir bygd for mye.

7 av 10 bygges på østsiden

Det bygges fortsatt flest nye boliger øst i Trondheim. Sju av ti nye boliger som ferdigstilles i år og de to neste årene kommer øst for sentrum, og én av tre kommer på Lilleby og Lade.

- Det er logisk å tro at etterspørselen går ned når det er solgt mye en periode, slik at noen prosjekter som kommer senere i rekka vil det ta lengre tid å selge. Men Lade tiltrekker seg kjøpere fra hele byen, og i tillegg til innflyttere, sier Valstad.

- Vil ikke ha store og gamle eneboliger

I Trondheim er halvparten av alle boligene familieboliger, det vil si tomannsboliger, rekkehus og eneboliger. Blant de nye boligene som ferdigstilles 2016–2018 utgjør familieboligene kun sju prosent, til tross for stor etterspørsel etter familieboliger i nye prosjekter, forteller analysesjefen.

- Det er stor etterspørsel etter nye familieboliger og stor befolkningsvekst i gruppa 30–39 år. Selv om Trondheim har en stor andel brukte familieboliger, er det ikke en stor enebolig fra 80-tallet mange ønsker seg. De ønsker seg en mer lettstelt bolig, med en liten plenflekk, sier Valstad.

- Jeg tror noen utbyggere blir tvunget til å skyve ut prosjekter eller byggetrinn i tid, eller ikke får realisert dem, sier analysesjef Jan Håvard Valstad i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge, om at utbyggerne har planer om å bygge langt flere boliger enn befolkningsveksten krever. Foto: Ole Martin Wold, OLE MARTIN WOLD
Adm.dir. Roar Munkhaugen i Heimdal Bolig viser frem modellen av Lillebyleiligheten, som de bygger på den tidligere Gaden & Larsen-tomta på Lilleby. Foto: jens petter søraa
Daglig leder Liv Malvik i Grilstad Marina forteller at de kun har fire leiligheter som ble ferdigstilt i sommer og høst, som ikke er solgt. - Det kan være leiligheter vi har mange av, som det derfor tar lengre tid å bli kvitt, sier Malvik. Foto: Terje Svaan